Select Page

Већ трећу годину парохија Светог Николаја Жичког у Сантјаго де Чиле слави Божић у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата. Поноћну литургију је служио парох Душан Михајловић у присуству више од осамдесет верника. Осим наших Срба, већ традицонално су били присутни Руси, Белоруси, Украјинци, Македонци и Чилеанци, а по први пут до сада Божићну литургију су посетили и Копти – гости из египатске амбасаде у Сантјагу. По обичају, после литургије сви су остали да се почасте националним јелима које су припремиле наше парохијанке. У светлој, срдачној атмосфери рођења Христа Младенца, празник је трајао све до зоре.

Два дана касније, у просторијама Грчког културног центра у Сантјагу по први пут је одржана манифестација под називом „Дан културе православних народа“. Аутор и организатор овог пројекта је свештеник наше парохије Душан Михајловић, и са одушевљењем је прихваћен од стране свих земаља учесница – Србије, Русије, Украјине, Бугарске, Палестине и Грчке.

Осим многобројних исељеника, којих је у сали било више од две стотине, манифестацију су својим присуством увеличали и представници дипломатског кора, као и директори и особље културних центара поменутих земаља. После уводних речи јереја Игнатиоса (Константинопољски патријархат) и јереја Душана Михајловића (који је представљао СПЦ, РПЦ Московског патријархата и Руску заграничну православну цркву) и пригодног културног програма у коме су све земље извеле по неколико музичких или плесних нумера, завршну реч је изговорио протојереј Франциско Салвадор (Антиохијски патријархат).

Манифестација је завршена богатом вечером током које су присутни исељеници и учесници програма имали прилику да угосте православну браћу и сестре из других земаља својим националним специјалитетима које су сами припремили специјално за ову прилику.

Извор: Православие.ру/Парохија Светог Николаја Жичког у Сантјаго де Чилеу

Pin It on Pinterest

Share This