Select Page

У недељу прву по Божићу Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светих Кирила и Методија у Љубљани.

Евхаристијско сабрање на дан када се сјећамо и прослављамо праведног Јосифа, цара Давида и Светог апостола Јакова брата Господњег била је прилика за радосни божићни сусрет митрополита Порфирија са православним вјерницима у Љубљани и Словенији који су у великом броју испунили храм.

Још увијек, браћо и сестре, живимо у божићној радости. Још увијек тиха радост и благодат витлејемске пећине јесте амбијент и атмосфера коју осјећамо. Та атмосфера и амбијент далеко су од вреве, буке, славе, богатства и сјаја овога свијета јер Син Божији Исус Христос није дошао у свијет да би задивио свијет својом владавином, силом и моћи него је дошао да измири нас људе са Богом, а ми мирећи се са Њим да се измиримо са другим људима. Шта је данас потребније, браћо и сестре, од мира? Мир је насушна потреба,  истакао је митрополит Порфирије, а потом нагласио да нас управо празник Рођења Богомладенца Христа поучава да наше срце треба да постане витлејемска пећина. Да својом врлином, добрим дјелима, својом љубљвљу према сваком човјеку, праштањем, неосуђивањем, милосрђем, одсуством зависти, неоговарањем и сваком другом врлином ако се будемо украсили, ми ћемо своје срце и своје биће претворити у витлејемску пећину.

Митрополит Порфирије је сабрање вјерних у Љубљани поздравио божићним поздравом МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

Митрополиту Порфирију су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Дудуковић и Перан Бошковић, презвитери Ђорђе Филиповић, Александар Обрадовић, Жељко Кусић ( Епархија сремска ), Дејан Мандић и ђакон Зоран Радић. Након Свете Литургије митрополит Порфирије је крстио Дамјана, сина јереја Александра и Надице Обрадовић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This