Select Page

У суботу 27. децембра 2014, после вечерњег богослужења у цркви Светог Николе y Вајколу, на задовољство много верника, монах Арсеније (Јовановић) одржао је предавање на тему „Православље у савременом свијету“. Предавању су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, протојереј-ставрофор Миодраг Перић из Сиднеја, протојереј-ставрофор Милан Пајкановић из Бања Луке, старешина храма протојереј-ставрофор Велибор Бојичић, јереј Никола Стефанов, као и представници Антиохијске православне омладине и преко стотинy верника.

Владика Иринеј пожелео је добродошлицy драгом нам госту и одржао уводнy реч. О. Арсеније се потрудио да предавање одржи на српском али према потреби и на енглеском језику да би сви присутни разумели. Говорио је о животу на Западу, изазовима којима смо свакодневно изложени, стресовима, потрашачкој епидемији (конзумеризму), ужурбаности, итд. и навео последице које изазива овакав начин живота (депресија, шизофренија, одавање пороцима, итд), закључујући да је једини начин и пут изласка из ове кризе- повратак Христу, односно црквеном и молитвеном животу, како би се духовно стање човека вратило у нормалу.

Присутни су пажљиво саслушали предавање што се могло закључити из потоњих разговора са верницима и омладином. По завршетку предавања Епископ се захвалио предавачу и нагласио значај подвижничкох живота о. Арсенија. На крајy је монах Арсеније још дуго стрпљиво одговарао на питања верних и омладине.

У недељу, 28. децембра, поново у цркви Светог Николе у Вајколy о. Арсеније је предводио појање на Светој Архијерејској Литургији. Била је изузетна прилика и задовољство чути византијско појање које је о. Арсеније научио током дугогодишњег служења у манастиру Високи Дечани. После Свете Литургије, о. Арсеније се поново обратио народу током славског ручка нагласивши значај слоге и љубави међу Србима, позвавши их на угледање на Светога Саву. После ручка уприличено је време и за приватне разговори са о. Арсенијем за које је владало велико интересовање и који су потрајали дуже од три сата.

У понедељак, 29. децембра, о. Арсеније је са члановима црквеног хора и представницима SOYA-е из Црквене општине Свети Никола у Вајколу, на велико задовољство свих, посетио галерију савремене уметности и одвојио времена за духовни разговор са њима. Била је то још једна прилика да се и верни још једном захвале свима који су организовали и омогућили посету о. Арсенија Митрополији аустралијско-новозеландској, као и о. Арсенију који је показао велику љубав и пожртвованост дошавши да нас духовно укрепи.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This