Izaberite stranicu

На дан када Православна Црква слави Богојављање, 6. јануара 2014. године (по новом календару), Његово Блаженство Патријарх и Папа александријски и све Африке Теодор II началствовао је на јутрењу и празничном Божанском Литургијом и Великим водоосвећењем у цркви Благовести Пресвете Богородице у Александрији. Патријарху су саслуживали Његово Преосвештенство Епископ наукратијски Мелетије, игуман светог патријаршијског манастира Св. Саве у Александрији.

Богослужењу су присуствовали амбасадор Грчке у Египту г. Христодулос Лазарис, амбасадор Европске уније у Египту г. Џејмс Моран, генерални конзул Грчке у Александрији г. Христос Каподистријас, представници јелинских друштава и удружења Великог града као и пуно хришћана.

Одмах после Његово Блаженство је дочекао у престоној дворани Патријаршијског двора Његову Екселенцију гувернера Александрије генерала Тарека Ел Махдија, генералног директора полиције генерала Амина Ез Ел-Дина, генералног директора безбедности генерала Надера ел-Генендија, као и велику групу високо рангираних службеника и официра земље, који су честитали Нову годину Његовом Блаженству.

Поподне истог дана, Патријарх Теодор је служио Водоосвећење код Јелинског поморског клуба у Александрији, у присуству горепоменутих представника власти, приликом лоших временских прилика. Упркос томе, ученици из грчких школа у граду скочили су у ледену воду источне луке у Александрији, да би тркали за Часни крст, којима је после Његово Блаженство дао свој благослов као и вредне поклоне. Потом је следио ручак за Патријарха, представнике власти и целе заједнице у организацији председника тог поморског клуба.

Извор: СПЦ/Александријска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This