Select Page

Да је непоштовање закона прилика да некоме припадне нешто што му не припада показује се и на примјеру гробља у Новом Селу надомак Даниловграда. Пошто локална управа у Даниловграду већ годинама не формира мјесну заједницу, сеоско гробље нашло се на мети појединаца који без икаквих дозвола и реда граде и продају гробнице. У Новом Селу данас се може избројати на десетине нових гробница спремних за продају, а, како тврде мјештани, протеклих година оне су се немилице продавале. Група мјештана из овога краја тврди да не знају гдје су паре од продаје завршиле и сматрају да се неки ред на гробљу мора поштовати, а не као досад „да неко користи прилику и да гради гробнице како му је воља“.

– Један мјештанин већ неколико година гради гробнице на сеоском гробљу у близини цркве Светог апостола Марка и за то никога не пита. Једноставније речено, он је узурпирао гробље и нема намјеру да од тога одустане. Он се чак и нелегално прикључио на електро-инсталацију којом струја долази до цркве, али изгледа да то никога не интересује нити жели да то спријечи. Даниловградској Електродистрибуцији пријавио сам нелегалног потрошача, али нико ништа није предузео како би се трошење струје на тај начин спријечило и такво стање се толерише већ дуже вријеме. Познато ми је да то ради мјештанин Мило Поповић, који последњих година располаже сеоским гробљем и понаша се како је њему воља – каже свештеник Светислав Татић, спушки парох.

Он појашњава да је Црквени одбор уз помоћ житеља прије неколико година обновио сеоску цркву, па је послије 60 година у Новом Селу зазвонило црквено звоно и чула се литургија. До прије више од двије године о гробљу се бринуо Црквени одбор, али су то престали да раде у новембру 2011. године.

– Црквени одбор је наставио да ради, али његова обавеза је да се брине о цркви и религиозним предметима, док смо бригу о гробљу пренијели на мјесну заједницу. То предвиђају и актуелни прописи по којима о свему што се догађа на гробљу, изградњи и продаји гробница, брине МЗ. Нажалост, у Новом Селу већ годинама се не формира МЗ, па данас она и не постоји. То су искористили појединци који данас праве гробнице и за то никога не питају. Они су данас главни за продају и градњу гробница и никога не обавјештавају о томе нити некоме за то полажу рачуна. Барем ја за то не знам – појашњава свештеник Татић и додаје да родбину покојника који му се обрате због сахране у Новом Селу и он шаље код Поповића око договора.

– Док је гробљем газдовао Црквени одбор, било је правило да се на сеоском гробљу не сахрањује неко ко није из Новог Села. Међутим, последње двије године нико се тога не придржава – каже свештеник Татић и тражи да се хитно у Новом Селу формира МЗ како би се појединци спријечили да користе оно што није њихово.

Мило Поповић који живи недалеко од гробља оптужбе мјештана и свештеника назвао је сеоском љубомором. Према његовим ријечима, нема ништа сумњиво у градњи гробница.

– Они који желе да се сахране у Новом Селу обрате ми се да им изградим гробницу. Договоримо цијену, ја то урадим и то је све – каже Поповић.

Да се ради о уносном послу не треба сумњати, јер је познато да у Даниловграду на главном градском гробљу код цркве Свете Текле већ дуже нема слободних мјеста. Представници локалне управе сугерисали су грађанима да мјеста за укоп ближњих потраже на сеоским гробљима, што они и раде, а што доказује и примјер Новог села. Међутим, у локалној управи не желе да говоре о томе шта је са гробљима и ко њима управља у мјесним заједницама гдје не постоје нова руководства и савјети.

– На грађанима је да се самоорганизују и формирају МЗ, а локална управа ће им у томе помоћи тако што ће технички обезбиједити оно што им је потребно – више пута је саопштавала Јелисавка Бурић, секретар Секретаријата за општу управу.

СНП: Гдје су паре

Градња гробница у Новом Селу нашла се и на дневном реду последње сједнице локалног парамента одржаној крајем децембра. Ивана Решетар, одборник Социјалистичке народне партије, поставила је одборничко питање о томе и тражила је да јој се одговори ко газдује сеоским гробљима и ко је дао одобрење појединцима да граде гробнице у Новом Селу.

– Спорна је продаја гробница и желим да знам гдје су завршиле те паре – питала је Решетар.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This