Select Page

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је синоћ да се нада да шеф дипломатије Косова Хашим Тачи долази у Црну Гору како би “вратио кључеве од 30.000 кућа оних који су прогнани са Косова и овдје живе као просјаци”.

“Надам се да долази и да нашем премијеру Ђукановићу (Милу) врати оно што је за вријеме Зетске бановине припадало Црној Гори и да му каже ‘ево ти, човјече, Метохија. Враћам оно што сам отео”, рекао је Амфилофије синоћ у Мојковцу.

Он је у том граду говорио на академији коју су, поводом 99 година од Мојковаче битке, организовали Српски национални савјет, Друштво српских домаћина и Српски културни центар „Стефан Немања”.

Амфилохије је казао да би “ако Тачи врати Црној Гори оно што јој припада, Ђука новић и други схватих да су се признавањем независног Косова одрекли и Црне Горе”.

“Признавањем независног Косова пљунули су на краља Николу Првог Петровића, али су се одрекли и онога што је значила Мојковачка битка. Ако би Тачи вратио оно што је све до 1945. било црногорско, тиме би се васпоставила права Црна Гора”, рекао је он додајући да је Зетска бановина имала преко 30.000 км2 и да је између осталог обухватала Пељешац, Штоно, Мљет, Дубровник, територију до ријеке Наретве…

“И Рашку област, Нову Варош, Нови Пазар до Митро вице, а и крај до Ђаковице и до Призрена. Тако је било до 1945. када се догодило черечење Косова, а тиме и Црне Горе”, рекао је он .

Амфилохије је казао да “ће увијек бити оних који ће спо ствене интересе и интересе дебелог цријева проглашавати за идеологију”.

Он је припаднике ЦПЦ назвао “вјерским деликвентима” поручујући Мојковачанима да се не одричу ћирилице.

Драгана Шћепановић

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This