Izaberite stranicu

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог архиђакона Стефана, у петак 9. јануара 2015, са свештенством Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Честитајући Божић сабраном народу Владика је, у својој архипастирској бесједи, говорио о Светом првомученику и архиђакону Стефану, “витезу Христовом без мане и страха“, који је Господа Богомладенца у својој души носио. Зато је тако славно посвједочио име Божје и као млад пострадао за Христа.

“Гледајући на лик, на дјело и мучеништво Светог првомученика и архиђакона Стефана видимо само свјетлост, свјетлост свете вјере православне која се дотакла срца, ума, душе и цијелог бића младог Светог апостола Христовог и мученика архиђакона Стефана, који је почео служећи Богу и Цркви да проповједа ријеч Божју, надахнут свише Духом Светим. Његова ријеч била је просвијетљена Божанском истином, оснажена Божјом свјетлошћу и Божјом мудрошћу, те је имала убједљивост, снагу и многе учене главе оног времена разобличавала је његова ријеч“, рекао је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Злобници су оклеветали Светог архиђакона Стефана да хули на Бога и Мојсија, да разара старе установе јеврејског народа, а он је, заправо, само откривао њихов смисао, оно што је било прије Христа, почевши од закона Мојсијевог, онога што су учили пророци и цареви израиљски, напоменуо је Владика у својој бесједи, а затим и додао:

“Свети првомученик Стефан је био један од оних који је Господа Богомладенца Христа у души својој носио. Зато се није плашио и зато је тако величанствено и славно, мало је рећи храбро, посвједочио име Божје, пострадао млад за Христа. Али, одмах се пројавила његова светост и његово благодатно заступништво које грије све нас, све хришћане и ако хоћемо да идемо путем Божјим онда имамо на кога да се угледамо. Витез Христов без мане и страха, то је Свети првомученик Стефан, заштитник династије Немањића, заштитник многих домова“.

“Честитамо свима који славе Светог првомученика Стефана, нека им он буде на помоћи и наш прота слави га као своју другу славу или приславу, али и многи други домови, онда презимена која имају свој корјен из Херцеговине, из Попова Поља, населила се од мојих Бањана и Рудина, преко Никшића, Мораче, Берана, Рожаја и све до Рашке, неким појасом куда су ишли да сачувају вјеру и слободу у овим горама, и тај корјен је врло јак. Свети Стефан није честа слава, имамо је, хвала Богу, у нашем народу, али није баш тако честа и могу се препознати родови да имају сродство по својој крсној слави“.

“Важност овог дана и славе, драга браћо и сестре, је превелика. Радујемо се данас, у овој божићној радости, и прослављамо Светог првомученика Стефана, призивајући његово благодатно заступништво на све вас и на сву Цркву Божју“, поручио је Његово Преосвештенство Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This