Select Page

Помозите, мој син ће умрети на робији“, био је вапај Галене Вранишковски, мајке митрополита Српске православне цркве Јована, утамниченог у Македонији, који су „Новости“ пренеле средином децембра. У суботу је из Скопља стигла нада да ће владика Јован, после више од три године заточеништва, напустити затворске капије Идризова.

Утамничени поглавар Православне охридске архиепископије Српске православне цркве, архиепископ охридски и митрополит скопски Јован Вранишковски, биће, како је најављено, ослобођен даљег издржавања робије у казамату Идризово, код Скопља, 19. јануара на Богојављење. Наравно, уколико ни једна страна не упути жалбу на решење Кривичног суда достављеног управи затвора.

Из Кривичног суда у Скопљу је потврђено да је поменуто решење издато на захтев управе Казнено-поправне установе Идризово. Према тим објављеним наводима, управа затвора Идризово је затражила да „Вранишковски буде ослобођен“, јер се ресоцијализовао, а са одлежаним периодом дужим од половине затворске казне, стекао је такво право.

Према потврдама из суда у Скопљу, достављено решење није правоснажно будући да тече жалбени рок. И, уколико ни једна страна не поднесе жалбу на поменути акт, владика Јован биће ослобођен 19. јануара.

Читав поступак је добио додатну динамику уочи Божића после захтева синода неканонске Македонске цркве властима у Скопљу, да због „виших циљева“, издејствују „милост и ослобађање“ утамниченог владике Јована.

[pullquote]Представа за Митрополита Илариона Митрополит Иларион затекао је архиепископа Јована у болници „Мајка Тереза“ у Скопљу, забрињавајућег здравственог стања. Али, одмах после одласка руског црквеног великодостојника, болесни владика Јован, са привременог боравка у болници, враћен је у затвор. У исте, нехумане услове у којима је и био.[/pullquote]

Прецизирано је да је прихваћена иницијатива Руске православне цркве за пружање доприноса обнављању и успешном спровођењу дијалога са СПЦ. Наведено је да „руковођени духом човекољубља, а зарад виших циљева, позивају надлежне власти Републике Македоније за милост у односу на затвореног бившег митрополита Јована, који и поред преступа због којих је осуђен и одлежава затворску казну, у овим светим предбожићним данима, не треба да буде лишен наде за милосрђе“.

На поменутој ванредној седници синода неканонске МПЦ у Скопљу, њен поглавар Стефан је информисао о разговорима са председником Одељења спољних послова Московске патријаршије митрополитом Иларионом Алфејевим Волоколамским. Алфејев се у Скопљу у тој мисији сусрео са утамниченим митрополитом Јованом, председником државе Ђорђем Ивановом и премијером Николом Груевским.

Jovan_620x0Поставља се питање може ли помиловање животно угроженог владике Јована да буде условљено решавањем спора који годинама, упркос, и до сада више пута, залагању Руске православне цркве није решен. Српска православна црква не признаје македонску, јер је напустила канонско и литургијско јединство. Преузела све цркве и манастире, протерала свештенство и монаштво СПЦ, које сада богослужи по импровизованим храмовима, као у најцрња времена православља. Али, у овим данима мирења и праштања, ипак се призива нада у добро.

– Пред нама су Богојављење и имендан архиепископа, Јовандан. Можда га дочекамо за те празнике – каже нам у телефонском разговору монахиња Магдалина, из манастира Свети Јован код Битоља, придигнутог после рушења по налогу власти. – Мада смо имали наду да ће нам стићи за Божић. Прве вести да је то тражио и митрополит Иларион охрабриле су нас, и готово смо у то били сигурни. Из дана у дан спремали смо се да га дочекамо. Са нама је овде и његова мајка. Најтеже је њу погодило што јој је син још у тамници, остао је тамо чак и за Божић, мада одавно има право на дводневни боравак изван затвора. Такав однос према архиепископу још више је погоршао и његово и здравље његове мајке.

Монаштво и свештенство СПЦ у Македонији не жели да говори о томе како је примљено саопштење МПЦ. Једноставно, оћутали су на ово питање. Али, подсетили су на бројна пређашња условљавања архиепископа.

– Од њега је више пута тражено да у замену за слободу напусти СПЦ, да оде из Македоније, али он то није пристао – каже владика Давид. – Сигуран сам да на то ни сада неће пристати. А да ли ће доћи до каквог договора који се тиче статуса непризнате Македонске цркве, мени није познато.

Благодарност

– Македонски архиереји су уз благодарност прихватили иницијативу Руске православне цркве, која је изразила спремност да пружи свој допринос обнављању и успешном реализовању дијалога између МПЦ-ОА и СПЦ за решавање отворених питања између двеју цркава – наведено је у саопштењу објављеном у Скопљу после седнице синода неканонске цркве, на којој је донета једногласна одлука о упућивању захтева властима за ослобађање митрополита Јована.

Извор: Новости

Фото: Ромфеа

Pin It on Pinterest

Share This