Select Page

Обиљежавање 9. јануара – Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почело је светом архијерејском Литургијом у храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју служи Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Патријарха је испред Храма дочекао велики број грађана. Јутрошњој Литургији присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске г. Недељко Чубриловић, премијер гђа Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, народни посланици, српски представници у заједничким органима БиХ, као и припадници Оружаних снага БиХ.

Република Српска слави 23 године постојања. Обиљежавање 9. јануара – Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почело је светом архијерејском Литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју служи патријарх српски Иринеј. Патријарха је испред храма дочекао велики број грађана.

За 13 часова заказана је свечана академија у Банском двору, а у 15 часова почиње свечани пријем у Административном центру Владе Српске. Вијенац на споменик 12 бањалучких беба, положиће делегација с Косова и Метохије, предвођена директором Канцеларије Владе Србије г. Марком Ђурићем.

Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус. Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 квадратних метара, а према подацима задњег пописа из 2013. године има 1.326.991. становника. За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдало је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ. Народна скупштина Републике Српске није престајала с радом ни у току ратних сукоба. Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

Основне привредене гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зелегору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен… с огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних ријека попут: Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.

Извор: СПЦ/РТВ Републике Српске

Фото: Бранисав Ждриња

 

Pin It on Pinterest

Share This