Select Page

Други дан Божића, на празник Сабора Пресвете Богородице, у четвртак 8. јануара 2015, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира.

У архипастирској проповједи, којом се обратио сабраном народу, Преосвећени Епископ Јоаникије је казао да је она небеска пјесма „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“,којом су анђели прослављали Рођење Богомладенца Исуса Христа, постала и наша пјесма коју пјевамо кроз све дане живота нашег.

„Прослављамо Рођење Христово и својим духовним очима гледамо чудо које се догодило, гледамо Богомладенца Христа, рођеног у пећини витлејемској и положеног у сточне јасле, како лежи на слами. Гледамо Пресвету Дјеву Богородицу Која Га је пеленама повила. Гледамо Светог и праведног Јосифа обручника како се чуди великом чуду гдје дјева без мужа роди. Слушамо анђеле небеске како прослављају Богомаденца и Спаситеља свијета оном предивном пјесмом „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“.

„Ту пјесму и ми пјевамо данас и кроза све дане наше живота, на свим јутарњим богослужењима та се пјесма стално понавља. Та анђелска, небеска пјесма постала је и наша пјесма. Сусрећемо мудраце са Истока који су, вођени оном чудесном, тајанственом свјетошћу, дошли до града Витлејема, до витлејемске пећине, до јасала Богомладенца Христа. Не знамо даље ништа о тој свјетлости, она се повукла, а анђели су, накнадно, јавили мудрацима са Истока да се не враћају Ироду, који се распитивао гдје се родио Христос и заповједио мудрацима да, ако Га нађу, врате се и кажу му гдје се родио Богомладенац Спаситељ свијета“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.

Међутим, Ирод се за Богомладенца Христа нијеинтересовао са добром, него са злом и погубном намјером, као што се то увијек дешавало кроз историју, казао је Епископ Јоаникије и додао:

„Ево, и данас у ове наше дане, у Црној Гори, злоупотребљавају овај празник да би ширили лажно учење, да би обмањивали народ, да би га заводили за Голеш планину, да би што више подијелили овај народ, који је оптерећен разним проблемима и бригама. Пред нама су, драга браћо и сестре, два пута, као што је то од искони било – да идемо путем оних мудраца са Истока, да идемо путем Светог праведног Јосифа, да прослављамо Пресвету Дјеву Богородицу, Која је Духом Светим зачела, родила Спаситеља свијета и бескрајно се смирила, гледајући Онога, Који држи сву васељену ријечју Својом, како као дијете, младо и немоћно, лежи на слами у јасламасточним“.

Његово Преосвештенство је рекао да је тиме Господ показао да Му не требају људске почасти, али ми, људи треба да знамо да укажемо вјеру, љубав и служење достојно Цару над царевима.

„Он се до те мјере смирио, ради нас и ради нашег спасења, да је прихватио највеће понижење нас људи, јер шта би понизније за неког било у овом свијету него да се роди у пећини, у сточним јаслама да буде положен, да му прво поштовање, осим његових родитеља, укажу домаће животиње, које су се ту налазиле.И животиње су бића која је Бог створио, преко којих је пројавио Своју премудрост и стваралачку силу, а често животиња умије да буде питомија, него што смо ми људи, и ту нас је Господ опет смирио. Према томе, драга браћо и сестре, да идемо путем Божјим, да идемо путем пастира витлејемских који су дошли да се поклоне Господу Богомладенцу Христу као истинском Пастиру, не пастиру животиња и стоке, него Пастиру душа и Хранитељу тијела наших, Ономе који нам даје живот, мудрост, свјетлост, здравље и све оно што је добро и вриједи помињати“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This