Select Page

Митрополија црногорско-приморска и Општина Херцег Нови обновиле су договор око руиниране задужбине Мусића. Према договору локална управа требало би да буде носилац активности на рашчишћавању и обезбјеђивању локације и ослобађању грађевинске дозволе до добијања детаљних конзерваторских услова у сврху потпуне реконструкције и обнове овог здања. Геодетски инжењер, задужен за имовину и некретнине Митрополије црногорско-приморске Звонко Поповић састао се са Миланом Вајагаћем, в.д. предсједника Општине и његовим тимом, и каже да је поново актуелизована обнова задужбине, за шта би средства обезбиједила Митрополија. Поповић се нада да би радови могли почети крајем зиме.

Он је објаснио да је Митрополија предала Заводу за заштиту споменика културе у Котору захтјев да одобри извођење архитектонских истраживања објекта ради доношења детаљног пројекта. Општини Херцег Нови ће бити упућен Елаборат за обезбјеђење објекта како би се од стручњака Завода добили детаљни конзерваторски услови за овај комплексан посао. Планирано је да све радове на архитектонском истраживању и детаљне конзерваторске услове реализују што прије, чиме ће обезбиједити неопходне услове да почну грађевинске радове у циљу реконструкције и обнове задужбинског објекта у ингеренцији Митрополије и под споменичком заштитом Регионалног завода.

Није познато да ли је у изворном стању објекат био у камену или малтерисан, али ће стручњаци то процијенити. Обавеза је да редовно прате и дају смјернице за наставак радова. Митрополија ће обезбиједити средства да се завјештање Николе Мусића приведе намјени. Предвиђено је да се управљањем објекта доноси приход како би се обезбиједила новчана средства за школовање и стипендирање младих кадрова за друге врсте научног усавршавања, објаснио је Поповић.

Вриједност реконструкције биће позната тек након израде пројекта.

Подсјећамо да је Никола Мусић Пођанин, у другој половини 18. вијека овај објекат који се налази у предворју Старог града у Херцег Новом, оставио манастиру Савина, са намјеном школовања монаха. Први озбиљан поступак за обнову и реконструкцију зграде Мусића започет је 2007. године и тада су од Регионалног завода за заштиту споменика културе у Котору добијени Општи конзерваторски услови, што је представљало начелно полазиште за обнову и реконструкцију објекта. У Митрополији су тада обезбиједилу и средства, али су утрошена у друге намјене, чиме је застала реализација пројекта.

Следећа намјера је била 2012. године код отварања генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Идеја је била да се зграда обнови и да се ту смјести конзулат, што би финансирало Министарство спољних послова Републике Србије. Но, средином 2013. године Министарство Републике Србије одлучило је да не улаже у дипломатскоконзуларна представништва, тако да је ова задужбина остала да чека боље дане.

Ксенија Матовић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This