Select Page

Бадњак је у поподневним сатима постављен на плато испред парохијског дома у Лајковцу. На платоу је постављена и стилизована кућица, која симболично представља пећину у којој је рођен Богомладенац Исус.

Иако је време било хладно, то није сметало великом броју верника да у порти лајковачког Храма Светог Димитрија присуствује традиционалном обичају паљења бадњака.

Чину паљења бадњака претходило је служење акатиста, чиме је свечано најављен долазак Божића, а старешина цркве протојереј-ставрофор Томислав Матић извршио је освећење воде, којом је освећен бадњак. Он је том приликом поручио да је бадњак симбол великог празника Рођења Богомладенца Исуса Христа.

Међу присутним верним народом био је и председник Општине Лајковац Живорад Бојичић, који је пожелео својим суграђанима, браћи и сестрама у Христу Богу, мир, љубав, слогу и сваки напредак.

Паљењу бадњака присуствовао је велики број младих, родитеља са децом која су улазила у „пећину“ рођења Богомладенца и добијала одговарајуће поклоне, што је увећало њихову радост.

У црквеној порти, протојереј ставрофор Томислав Матић, позвао је верни народ на окрепљење чајем, куваним вином и ракијом.

Протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић служио је поводом празника Рођења Христовог Свету Литургију у Храму Светог Димитрија у Лајковцу. Саслуживао му је умировљени прота Србољуб Моловић. Божићној Литургији присуствовао је многобројни верни народ, а већина се и причестила.

Након службе, протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић прочитао је Божићну посланицу Патријарха српског Иринеја у којој се наводи да је слављење Божића „слављење Бога љубави и истинске човечије љубави“. На Божић нам се јављају, откривају и дарују три основне светиње људског и свеукупног постојања: светиња оца и очинства, светиња мајке и материнства, светиња детета и детињства. Управо зато Црква, припремајући се за Христово Рождество, слави пред Божић Детинце, Материце и Оце… Христово Рождество позива на повратак исконским моралним вредностима: на уздржање, на целомудреност живота младих, на светињу брака, подвиг, пост и молитву. Молимо се новорођеном Христу да у години која долази буде мање немира а више мира, мање мржње а више љубави, мање неслоге а више слоге – пише у посланици Патријарха Иринеја.

На крају сабрања, протојереј- ставрофор Томислав Цветиновић честитао је верницима Божић, уз поздрав: „Мир Божји – Христос се роди“.

Из храма верни народ је отишао својим домовима, да у топлини породичне радости и среће поздрави своје ближње радосним божићним поздравом.

Златко Перић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This