Select Page

Храм Преноса моштију Светог Николаја налази се у селу Степању, надомак Ваљева, у бајевачкој парохији. Први списи о овој цркви датирају с почетка осамнаестог века. Посвећена је Преносу моштију Светог Николаја Мирликијског, чудесном догађају који се празнује 22/9. маја, а који се збио у 11. веку. Наиме, верује се да се Свети Никола јавио у сну једном свештенику из Барија и наредио да се његове мошти пренесу из Мале Азије у тај, тада православни, град у Италији. Мошти су у Бари стигле 9. маја 1087. године.

Као и претходних, и ове године је у нашем храму у бајевачкој парохији прослављено Рођење Христово. Свечаност је почела вечерњим богослужењем на Бадње вече и традиционалним паљењем бадњака, а јутарњом Литургијом је радосно дочекан празник доласка Светлости међу људе.

Да ови догађаји изгледају још радосније и свечаније, задужен је свештеник протонамесник Зоран Марковић, коме срдачно помажу сви људи добре воље, који се залажу за живот Цркве и употпуњење заједнице. Свој допринос пружају на различите начине- од практичне помоћи свештенику, певања на богослужењима као и обезбеђивањем мноштва потрепштина за свечаности налик божићној. Тако су деци за Бадње вече обезбеђени слаткиши, а после богослужења је уприличен ватромет и окупљање парохијана уз кувано вино.

Након молитве и паљења бадњака, најмлађи чланови заједнице су, уз помоћ старијих, извели Божићни програм певајући Божићне песме. Све ово говори да су млади све више заинтересовани за живот Цркве и да се залажу за развој духовног живота парохије.

Јутарњом Литургијом, у четири сата, првим звуковима звона је дочекано Рођење Богомладенца. Велики број парохијана са својим породицама и најмлађима је дошао да радосно заблагодари Господу, да ту своју радост подели са осталим члановима Цркве и да крај Божићног поста крунише примањем евхаристијских дарова. Молитвено расположење је употпуњено читањем Божићне Посланице Патријарха српског Иринеја.

Уз жељу да сви храмови у малим местима и парохијама, као и у оним великим, свакодневно окупљају све већи број верника и узрастају у пуноћи Христовој, поздрављамо вас радосним речима:

Неда Несторовић

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This