Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Сабор Пресвете Богородице са свештенством Свету службу Божју у манастиру Морача.

У архипастирској бесједи након читања Јеванђеља, Владика је, честитајући Божић сабранима на Литургији рекао да се у Витлејемској пећини родио Христос Богомладенац од Духа Светога и Пресвете Дјеве.

“У тој пећини је засијала свјетлост истине Божје, лице Божје се јавило, прави и истинити Бог се јавио и открио од Дјеве рођен и тој пећини се Он појавио као дијете неописиве љепоте као Син Божији и Син човјечији”, рекао је Владика.

“Најсавршенији човјек који је икада газио овом земљом, сво савршенство људске природе у Њему се открило и пројавило и сва човјечност какву је Бог заповиједио и хтио када је створио човјека створивши га од праха земаљскога и задахнувши га дахом живота”, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Литургије Владика је посебно поздравио дјецу с вјеронауке при цркви Светог Димитрија у Колашину изразивши своју радост због њиховог присуства Светој литургији.

Он је евоцирао успомене из свог дјетињства када су он и двије дјевојчице једини присуствовали Божићној служби у манастиру Морача, због чега је бо кажњен од наставника.

Он је рекао да су, након тих богоборних времена, дјеца и данас својим присуством посвједочила да Цркви Христовој ни врата пакла неће одољети.

У манастирском конаку приређена је богата празнична трпеза хришћанске љубави, са празничним програмом у којем су поред дјеце учествовали и пјесници, глумци и гуслари.

Митрополит Амфилохије је дјеци подијелио Божићне поклон пакетиће.

Владика је након тога на гробљу у селу Баре Радовића служио помен својим родтитељима Ћиру и Милеви.

Р.В.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/16159/09_01_2015_amfilohije_mitropolit_moraca.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This