Select Page

И ове године, са благословом Владике ваљевског Г. Милутина, најрадоснији хришћански празник Рођење Богомладенца Господа Исуса Христа торжествено је дочекан и прослављен у болничком храму Светих Козме и Дамјана. Најпре, у понедељак 05. 01. 2015. године, на Туциндан, организована је акција Божићњег милосрдног даривања. Циљ акције био је прикупљање пригодних дарова у виду воћа, слаткиша, сокова, играчака, књига… намењених пацијентима, који су за време празника остали на болничком лечењу и који нису Божић могли прославити у кругу својих породица. Дарови су прикупљани и на Бадњи дан у Витлејемској пећини направљеној унутар храма. Одзив наших суграђана био је величанствен. Приспео је велики број дарова, тако да су сви лежећи пацијенти, одрасли и деца, били даривани. Такође, даривани су и наши старији суграђани који живе сами и који нису празник могли дочекати у храмовима учешћем на Светој Литургији. На Бадњи дан, у храму је служена Св. Литургија Св. Василија Великог, а потом је болнички духовник причешћивао болесне пацијенте по одељењима ваљевске болнице. На Бадњи дан, приређено је освећење бадњака, а у наставку програма одржан је концерт Дечијег црквеног хора Хаџи Рувим при Храму Покрова Пресвете Богородице и деце при храму Св. Козме и Дамјана, за пацијенте Одељења психијатрије и запослене у болници. Концерт је одржан у холу испред лабораторије и био је дирљиво леп и радостан. После концерта, у храму, одржана је молитва за штићенике одељења психијатрије.

Тачно у поноћ, у препуном храму, почело је Божићно јутрење, а у наставку свечана Божићна литургија. У току службе прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја, а потом је велики број верника приступио Светој чаши и причестио се Св. Тајнама.

По литургијском сабрању, у свечаној сали „Др Јован Мијушковић“, настављено је прослављање Рождества Богомладенца, пригодним послужењем и обилном трпезом љубави.

У току преподнева, на сам дан Божића, болнички духовник је уз помоћ христољубиве и братољубиве братије и певање празничног тропара, поделио прикупљене дарове свим лежећим пацијентима.

На крају, у ове радосне и благодатне дане, када се духовна радост изобилно излила на верни народ наше Свете цркве, желимо да захвалимо свим нашим суграђинама који су учествовали у акцији Божићнег милосрдног даривања. Они су учинили труд и напор у ова тешка времена оскудице и у срцима осетили величину хришћанског милосрђа и братољубља, дајући скромни допринос на олакшавању и улепшавању лечења свих пацијената, који су за Најрадоснији хришћански празник били у болници.

Прим. др Н. Пакевић, ипођакон

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This