Select Page

„Мношто анђела сабра се у Витлејему да види несхватљиво Рођење. И зачудише се видевшви Творца свега како у јаслама као Младенец лежи. Испунивши се страхом, указаше достојно поштовање Рођеноме и Оној која Га је родила!“, речи су из Вертепа којима су најмлађи наговестили долазак Онога, који ће нам мир донети.

Бадње вече, тај освит Најрадоснијег хришћанског празника – Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, веома свечано је прослављено у порти убскога храма, у присуству неколико хиљада душа.

После вечерњег богослужења, које је служио протојереј Милан Ристивојчевић уз саслужење протојереја Душана Бабића, уследио је чин освећења и паљења бадњака пропраћен ватрометом.

Божићну свечаност увеличали су ученици веронауке из Техничке школе „Уб“, са професором српског језика Миланом Киселчићем и вероучитељем Александром Мандарићем, приредивши пригодан културно-уметнички програм. Заједно са члановима убског црквеног хора одиграли су вертеп, дочаравши при том диван стари обичај који прати Бадње вече.

У импровизованој колиби, најмлађи су почашћени поклонима и слаткишима, а одрасли чајем, куваним вином и ракијом.

На сам дан Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа, свечаном Божићном литургијом началствовао је крстоносни прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски уз саслужење убског свештенства. Спасоносним и оживљавајућим Причешћем причестио се велики број верника који су достојно испостили цео Божићни пост, припремивши се радоснога срца за дочек најдражег госта Господа Исуса Христа.

Као у Храму Вазнесења Христовог, божићне свечаности приређене су и у другим храмовима тамнавског намесништва.

Александар Мандарић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This