Select Page

Традиционално, и ове године у Рогачици, у храму Вазнесења Господњег уприличена је прослава поводом најрадоснијег хришћанског празника, Рођења Христовог.
На Бадњи дан група мештана, окупљених у порти рогачичке цркве, у раним јутарњим часовима кренула је да одсече Бадњак за своје домове и за Дом Господњи у свом селу. Вечерње богослужење, са почетком у 19 часова служио је старешина храма, јереј Божо Главоњић, који се на крају пригодном беседом обратио окупљеним верницима и позвао их да и сутрадан узму учешће у Светој Литургији.

Велики број деце је са својим родитељима са нестрпљењем очекивао представу Вертеп, коју су у сарадњи са својим вероучитељем и учитељицом Катарином Митровић извела деца на одушевљење свих присутних. Затим се  приступило освећењу Бадњака и полагање на ватру у препуној порти рогачичке цркве. И овога пута није изостало послужење куваним вином и ракијом, а све то било је пропраћено звуцима трубе.

Сутрадан, на Божић, у пуном храму служена је Света Литургија на којој је велики број верника из обе рогачичке парохије примио Свету Тајну Причешћа. Прочитана је божићна посланица Његове Светости патријарха српског Иринеја, а на крају изломљена  чесница и подељена свима присутним. Част да у свом делу чеснице пронађе дукат припала је ученици седмог разреда Драгани Маринковић која је у представи Вертеп имала улогу Пресвете Богомајке.

Извор: Епархија жичка

Pin It on Pinterest

Share This