Izaberite stranicu

Празник Рођења Христовог – Божић, свечано је прослављен у Парохији Превијској. На Бадњи дан, рано ујутру бадњак је усјечен у засеоку мјесту Растока (локација „Тодиновац“), који је у окићеној колони обишао сва села и засеоке у нашој парохији. У вечерњим часовима, бадњак је дочекан испред храма Светог Великомученика косовског кнеза Лазара у Доњој Превији, гдје је након вечерњег богослужења освештан и наложен на ватру. Вечерњем богослужењу, које је служио протојереј Мирко Моравац, присуствовао је велики број вјерног народа, а посебну радост у навечерје празника Рођења Христовог, учинила су дјеца којих је и ове године било у великом броју, за које је у храму уприличено пијукање. Након службе за све присутне у порти храма послужено је кувано вино, а у наставку саборовања заорила се и пјесма.

У раним јутарњим часовима, на дан Рођења Христовог, служена је Света Литургија, на којој су многобројни вјерници приступили Светој Чаши и у Светој Тајни Причешћа, сјединили се са Богомладенцем Христом. По завршетку Свете Литургије прочитана је Божићна посланица Његове Светости, Патријарха српског Господина Г. Иринеја и свих архијереја наше Свете Цркве. У својој бесједи након прочитане посланице, отац Мирко је свим присутним честитао Празник Рођења Христовог, пожелевши да наше душе засијају свјетлошћу звијезде која је водила мудраце, да би смо попут Витлејемске пећине, били удостојени да примимо у себе Богомладенца и сјединимо се у љубави и благодати са Њим.

Радовало се и мало и велико рођењу Спаситеља нашега, јер Он својим рођењем узе на себе нашу природу и сјединивши је са Божанском прослави је и обожи, те ју учини нетрулежном. Понуди нам Себе да се Њиме обожујемо и причешћујемо и тиме имамо сигуран залог бесмртности.

Предраг Вујић, вјероучитељ

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This