Select Page

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, вјерни народ Никшића, заједно са својим свештенством, прославио јесвечано и молитвено Бадњи дан служењем Свете Литургије и традиционалним налагањем Бадњака.

Литургијским сабрањем на Бадње јутро, у никшићком Саборном храму Светог Василија Острошког, началствовао је архимандрит Никифор Миловић, а саслуживало је свештенство никшићког намјесништва: протојереј-ставрофор Драган Крушић, јереји Данило Зировјевић и Остоја Кнежевић и ђакон др Никола Маројевић.

Празнично расположење,уочи најрадоснијег празника међу свим празницима – Божића,у самом Никшићу и околним мјестима, осјећало се у домовима вјерног народа већ од раних јутарњих сати.

У 19 часова је услиједилатрадиционална свечаност налагања Бадњака код никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког.

Срећне наступајуће Божићне празнике житељима града под Требјесом честитао је свештеник Миодраг Тодоровић, старјешина Саборне цркве.

„Роди се Богомладенац Исус Христос, драга браћо и сестре, и дође код нас људи да потражи и спаси изгубљено и нађе нас, људе како се клањамо златном телету, клањамо разним идолима. Нађе нас тужне душе,гладне и жедне правде и љубави. И обасја витлејемску пећину нашег бића Својом топлотом, Својом свјетлошћу и нађе јасле у којима леже, а то бијаше срце наше које Га чекаше и гораше живим пламеном, јер тражаше ону храну од које се неће огладњети и ону воду од које се неће ожедњети“.

„Роди се из те искре божанствене, из Превјечног Сина Божјег, из овог светог пламена, и Свети Василије Острошки, пред чијим смо вечерас храмом, роди се Свети Сава, роди се наша крсна слава, роди се Свети Петар Цетињски, Ловћенски тајновидац мудри Владика Раде. Роди се из тог пламена европска култура, засија из тог пламена „Октоих“ и „Мирослављево јеванђеље“, Пива и Морача, Острог и Студеница, Жича и Хиландар, роди се нови човјек, роди се хришћанин веселог срца, јер у њему пребиваше Сам Бог, човјек поста храм Божји“, рекао је свештеник Тодоровић.

Од тада до данас, додао је о. Миодраг, напајамо се са тог извора, живимо том вјером и том културом, која је утемељена на култу бесмртности, на култу вјечности, на култу Христовог рођења, Његовог распећа, али и Његовог васкрсења.

„То је истинска права култура, то је Европа. Сви европски народи су хришћански народи и ми смо у Европи, Бог зна од кад, од Ћирила и Методија, а и прије. Зато немојте да мислите да тек сад идемо у Европу, јер смо ми права, истинска Европа“.

„Нека је слава Христовом рођењу, нека је слава Његовом крштењу, нека је слава Његовом светом васкрсењу, којим нам показа пут и, кад смо тим путем ходили, ишли смо кроз вјечност, нијесмо западали у странпутице“.

„Нека свети огањ Бадњака обасја све наше породице, нека обасја све наше болнице, нека обасја и наше затворе, све тужне и невољне, нека обасја сирочад, сваког човека на овом свијету, нека очисти срца наша да немамо омразе ни пред ким и да један другоме срца пуног љубави можемо рећи:„Мир Божји, Христос се роди!“, поручио је јереј Миодраг Тодоровић.

На велики празник Рођења Христовог – Божић, свечана Божићна Литургија служена је у 8 часова. Литургију је служило никшићко свештенствои монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Литургији је присуствовао велики број вјерника који је, након четрдесет дана Божићног поста, молитве и покајања приступио Светом причешћу, честитајући потом једни другима велики празник љубави, мира, радости и праштања.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This