Izaberite stranicu
У организацији Црквене општине Кучко братоножићке и љеворечке и активног вјерног народа, празник Рождества Господа Исуса Христа свечано је прослављен у три дијела истоимените парохије.
Свечаности су започеле од раног јутра уз традиционачно брање бадњака за Саборни храм Вазнесења Господњег на Ублима са надлежним парохом Јерејем Драгославом Ракићем у 06 часова на Ублима (Кучи) затим доношење бадњака пред храм.
По томе, свечаност се преноси на Лијеву ријеку која је започела у цркви Вазнесења Господњег са Светом Литургијом у 10 часова коју је предводио надлежни парох, а на којој се причестила неколицина вјерног народа који свакодневно живи на том локалитету и за тај дан се припремао да прими Свету Тајну Причешћа. Након Свете Литургије вршено је традиционално освештавање и налагање бадњака на платоу цркве којем је присуствовао велики број мјештана и још више оних који своје поријекло вуку са тих простора те је свечаност употпуњена са послужењем и гусларсим стихова као што је то већ било у традицији дужи низ година.
Наставак свечаности је настављен на Пелевом Бријегу у Братоножићима при Манастиру Светог Николе гдје су бадњаци освештани и налагани по распореду у 13 часова, гдје се традиционално, на Бадњи Дан окупља неколицина мјештана.
По томе свечаност је традиционално уприличена и на Биочу при цркви Успења Пресвете Богородице, налагањем бадњака у 14часова, гдје се сваке године окупи велики број народа и дјеце полазника православне вјеронауке при овој цркви коју воде надлежни парох и попадија Софија Ракић.
По завршетку свечаности на Биочу празнична већ започета атмосфера се наставља на Ублима у 17 часова гдје су бадњаци освештани и налагани у 17 часова, након чега смо за дјецу полазнике православне вјеронауке у цркви већ друге године уприличили китњасти обичај “пијукања” тј. посипања дјеце са слаткишима – бомбонама док се они радосно боре да што више сакупе истих. Након пијукања, такође смо уприличили свечано дјечије кићење бадњака што изазива посебну чар, љепоту и радост самог празника.
Прослава празника Рождества Христовог започета је у 06 часова у Светом Литургијом у Саборном храму Вазнесења Господњег на Ублима коју је предводио надлежни парох Јереј Драгослав Ракић. За помоћ у појању задужени су била дјеца, полазници вјеронауке при овом храму, иако се поред велике хладноће нису дали омести у својој Божићној и Литургијској радости и дружењу као што то иначе чине. Сам празник је био још потпунији због великог броја и молитвених учесника и причасника.
Празник Сабора Пресвете Богородице је заказан у манастиру Светог Николе на Пелевом Бријегу у Братоножићима са почетком у 9 часова, док је празник Светог Архиђакона Стефана планиран у Фундини у истоименитој цркви са почетком у 9 часова, чију ћемо и храмовну славу прославити тога дана.
Јереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This