Select Page

Епископ далматински Г. Фотије
РЕЧ НА БАДЊЕ ВЕЧЕ

Дозволите ми да вас најпре све овде сабране поздравим радосним божићним поздравом Мир Божји – Христос се роди!
Овај сверадосни поздрав одзвања у душама људи већ више од две хиљаде година, доносећи и благовестећи мир Божји. Мир који испуњава небеса, мир којим се радују ангели и свети, мир који није психолошко и ментално стање човека, већ најдубљи осећај присуства и заједнице са Богом и ближњима.
То је мир који је први човек Адам изгубио у рају, када се, злоупотребивши своју слободу, удаљио од Бога и постао смртно биће, биће испуњено немиром и без покоја. Из тога стања „егзистенционалног немира“ све нас људе, потомке Адама и Еве, враћа празник Божића, дарујући душама и срцима нашим мир који превазилази сваки ум.
Сведоци смо, међутим, да упркос миру Божића, читаву људску историју прате и немири и ратови, сукоби и мржња и други многоструки облици зла, који у наше време достижу апокалиптичке размере.
Откуда то? Одговор је једноставан. То је отуда што многим људима срце остаје затворено за љубав Божију и мир Христов. Такви људи никада нису осетили истинску радост Божића. Не спомиње се случајно у светом Јеванђељу безумни цар Ирод, који је управо у време рођења Христовог наредио да се побије 14 000 витлејемске деце, не би ли међу њима убио и новорођеног Цара јудејског. Таквих је људи, на жалост, било и биће у људској историји и они су често ову нашу благословену планету претварали у долину плача. Али, оставимо сада такве, јер нису достојни овог великог и духовног славља.
Нас верујуће Божић позива да се уподобимо витлејемским пастирима и анђелима Божијим, који се радују вести о рођењу Христовом. Божић од нас очекује да постанемо „мудраци са Истока“, који у своме животу непрестано траже Бога, желећи да му се поклоне и принесу своје дарове.
Ако је иједан хришћански празник, празник заједнице, онда је то Божић. Зато данас поздравимо све људе, ближње и даљне, пролазнике и пријатеље, комшије и сроднике, радосним божићним поздравом.
Дај Боже да се витлејемска светлост и мир Божији заувек усели у срца свих људи, како би читав свет постао Витлејем, у којем ће саборно одјекивати божићне химне неба и земље, ангела и пастира.

Мир Божији – Христос се роди!

О Божићу, Шибеник, 2014. годинe

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This