Izaberite stranicu

08На Бадње вече испред Саборне цркве Светог Преображења Господњег традиционално је одржано налагање бадњака. И ове године, упркос чињеници да је било чак минус 11 степени Целзијуса, и да је почела снијежна мећава, окупио се велики број вјерника. Домаћин величанственог окупљања Жабљачана и њихових гостију, који се организује под покровитељством Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Жабљак, ове године било је Гусларско друштво “Војвода Момчило”.

– Нека радост, мир, љубав, доброта, благослов божји ове вечери и овај свети бадњак на овом светом мјесту обасја сваку душу православну и ону неправославну. Дај Боже и нама љубави и здравља, да се наш народ сложи, обожи и умножи. Мир Божји, Христос се роди! Нека радост и милост божија буде са вама – рекао је отац Миливоје Јововић на чији позив вјерни народ се одазвао поноћној светој литургији и јутарњој служби. Претходно је у поподневним часовима одржана свечана вечерња служба.

Након што је прочитана божићна посланица и поред екстремне хладноће и снијежне мећаве свечаност је настављена културно-умјетничким програмом у организацији жабљачког гусларског друштва. Традиционално су служени вино, кувана ракија и приганице.

Ложење бадњака свечано је обављено и код цркве Св. Преображења Господњег у Кршу и испред храма Св.Апостола Петра и Павла у селу Јаворју.

В. Шпањевић

Извор: Дан

Фото: metaltraveller.com (архива)

Pin It on Pinterest

Share This