Select Page

Цело село Драговољићи код Никшића, познато по отпору против „Мирашеве цркве“, сабрало се на Бадњи дан код немањићке светиње посвећене Вазнесењу Господњем, где је старо и младо налагало свето дрво. Свештеник Данило Зиројевић је позвао његове житеље да у миру и слози прославе најрадоснији празник Божић.

Ту је била и мати Евангелија (Аћимовић), настојатељица светиње, која је од недавно станар конака при цркви Светог Спаса и тог лепог краја. Овде је дошла с благословом епископа будимљанско-никшићког Јоаникија. Са собом је донела икону Мајке Божије, којом је приликом одласка из манастира Ђурђеви ступови даривао преосвећени владика Јоаникије. Икона краси један од зидова цркве и кандило пред њом се никада не гаси.

Пре шест година, на празник Мале Госпојине, 65 мештана села и Жупе никшићке покушали су да спрече самопрокламованог поглавара канонски непризнате ЦПЦ Мираша Дедеића и његове присталице да у засеоку Рисји До подигну објекат. Полиција их је ухапсила, а у општем хаосу мало је недостајало да се пролије и крв. Тај догађај се догодио истог дана када је 1918, у време Аустроугарске, стрељано више од 80 житеља Драговољића и Лукова због убиства аустријског официра Фрања Ферјанчића.

Мошти јасеновачких мученика

Мати Евангелија је у село донела и део моштију светих мученика јасеновачких који ће бити похрањени у капелици у конаку. Становници Драговољића се надају како ће се ускоро обезбедити средства за капелицу, постављање звона испред ње, као и заштиту фреске у цркви.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Фото: novosti.rs (архива)

Pin It on Pinterest

Share This