Select Page

Дан Христовог рођења, обележен по јулијанском календару литургијама и молитвама. Божић дочекан на Блиском истоку – у витлејемској Цркви рођења Исуса

Православни верници широм света прославили су Божић по јулијанском календару литургијама и молитвама. Руски председник Владимир Путин честитао је Божић свим православним хришћанима и присуствовао божићној литургији у локалној цркви, у селу Отрадноје, близу Вороњежа, на југу Русије.

Руски премијер Дмитриј Медведев присуствовао је у Храму Христа Спаситеља у Москви литургији коју је предводио патријарх Москве и све Русије, Кирил. Патријарх Кирил је истакао у божићној поруци да се Црква у ове свете дане моли за мир у украјинској земљи.

Православни хришћани широм Блиског истока прославили су Бадње вече и Божић, а кулминација прославе била је у витлејемској Цркви рођења, подигнутој на месту где је по хришћанском веровању рођен Исус. Упркос хладном времену и снежној олуји, сви црквени великодостојници, предвођени највишим представницима сиријске, коптске и етиопске православне цркве у Светој земљи и грчки православни патријарх Јерусалима окупили су се на молитвама поводом Бадње вечери.

[pullquote]ДанХристовог рођења, 7. јануара, прослављају Српска православна црква, Руска православна црква, Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.[/pullquote]

Божићну литургију служио је грчки патријарх Теофил Трећи, у присуству палестинског председника Махмуда Абаса, који је сунитски муслиман. Дан Христовог рођења прослављен је у Турској, као и у Египту, у земљама Залива, Сирији, у којој бесни грађански рат. Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси учествовао је у божићним свечаностима Копта и присуствовао служби у коптској катедрали Светог Марка у источном делу Каира.

На Синају је, због безбедносне ситуације, обележавање Божића било скромно, јер је на снази полицијски час у главном граду на северу Ал Аришу. Места где се славило чували су војници и полицијски пси. У сиријском главном граду Дамаску, верници су се окупили у хришћанском кварту у старом граду да обележе Бадње вече. У Либану се Божић такође славио, а било је прослава и Уједињеним Арапским Емиратима, где постоји велика хришћанска заједница исељеника.

В. Н.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This