Select Page

Православни верници у Србији обележавају Бадње вече, поред породичног окупљања за посном трпезом, традиционалним уношењем и паљењем бадњака и службама у храмовима, пред најрадоснији хришћански празник Божић.

Паљењу бадњака испред Саборног храма у Чачку присуствовао је велики број грађана. Верници су се окупили у поподневним сатима у порти Цркве, а затим је поворка кренула у сусрет градоначелнику и челницима града до зграде Градске управе. „Градски“ бадњак пренет је до храма Вазнесења Господњег, где је уследило Мало повечерје са освећењем „црквеног“ и „градског“ бадњака, што је имало и своју симболику, с обзиром да је бадњак симбол љубави и светлости,  симбол заједништва и јединства. Затим је уследило традиционално изношење и паљење бадњака у порти храма у присуству бројних грађана, привредника и представника градске власти. Вече пред Божић прошло је уз ватромет, богат музичко – сценски програм, за који су били заслужни Етно бенд, трубачи и КУД „Бамби“. Братство храма Вазнесења Господњег обезбедило је и послужење за све присутне, а најлепше изненађење уследило је за наше најмлађе суграђане, за које су припремљени пакетићи и који имали прилику да виде приказ пећине у којој је Христос рођен.

Бадње вече је у Чачку прослављено онако како и доликује – молитвено, у миру, сложно и достојанствено, у част и славу рођења Христовог.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Извор: Епархија жичка

Pin It on Pinterest

Share This