Select Page

Парох которски, архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, оцијенио је да је традиционално налагање бадњака на тргу испред цркава Светог Луке и Светог Николе веома значајно за стари которски град чији се број становника, како је навео, свео на 300

У организацији Српске православне црквене општине которске на Бадње вече, Грбљани, Оравчани и мјештани осталих которских насеља, поред осталих храмова у Боки, традиционално су синоћ у великом броју и у Старом граду Котору налагали бадњаке.

„То што нас има оволико знак је да је прорадила крв наших предака који су животима својим платили за вјеру православну и име српско. Данас, када хоће да нам затру име српско, треба понављати да ми никоме не поричемо ништа, али поручујемо и да нам не забрањују да кажемо ко смо. Ми смо Срби православни и налажемо српске бадњаке“, назначио је Кривокапић додавши да неко може бадњаке да претвара у што хоће, али и да је то његова ствар. Он је поздравио браћу Русе који су налагали бадњаке иако тај обичај код њих није познат и иако им је неко из ове земље послао санкције.

„Велика је ово ствар за град Котор чији Стари град данас броји само 300 становника. Нека Бог да здравља и Грбљанима и Оравчанима и свима другима који знају што значи граду Котору то што су овдје. Знате ли што то значи и душама прађедовским када смо код храма Светог Луке у коме су се окупљали од Немањиног времена наовамо ваши и наши преци. Сваки наш труд Бог види“, истакао је између осталог Кривокапић.

Јуче је у Котору традиционално налаган и „мали бадњак“ а бројним малишанима и њиховим родитељима пјевао је дјечији хор Српског пјевачког друштва Јединство. Хор је недавно снимио и ТВ спот који можете погледати на линку https://www.youtube.com/watch?v=S9TQO_GthzA.

Светој литургији у цркви Светог Николе данас је присуствовао и градоначелник Котора др Александар Стјепчевић са супругом.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This