Select Page

У сусрет једном од најлепших хришћанских празника, Рођењу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у касарни Топчдичер после више од седам деценија обновљена је традиција налагања и ложења бадњака.

У богослужбеном простору посвећеном Светом великомученику Теодору Тирону, освештаном лета Господњег 2014, јутрос је у 8 часова почела света Литургија којом је началствовао војни свештеник Војне академије капетан Немања Петровић уз саслужење војног свештеника Команде за обуку, поручника Селимира Вагића. Војничком певницом руководио је помоћник војног свештеника старији водник прве класе Милан Димитријевић. Припадници Војске Србије причестили су се светим Тајнама.

После свете Литургије у једном строју сви су оформили Литију на чијем челу је бадњак носио командант касарне „Топчидер“  потпуковник Ненад Бачкоња. Барјактари су носили црквене и државне барјаке,  икону светог Теодора Тирона, и честице моштију, а затим су професионални војници обучени у народне ношње пратили крсна знамења. Појци и војска су једним кораком, једним гласом пратили војне свештенике до места за паљење бадњака.

Према чисто војничком распореду припремања и доношења бадњака сходно прописаном раду верске службе Краљевине Србије, данас је припремљен велики бадњак. Војни свештеник Селимир Вагић,  који служи у касарни „Топчидер“, на основу записа које је прикупио Божидар Лукић, дивизијски војни свештеник (Партитура националних, патриотских и верских обреда и  песама), организовао је данас, другу годину заредом, полагање  бадњака. Иначе, овај запис о припремању бадњака у војсци потиче из времена великих страдања у току Другог светског рата близу манастира Студенице.

Ватра коју су, по предању, наложили витлејемски пастири у пећини да би  угрејали Богомладенца Христа, загрејала је  и присутне вернике у касарни „Топчидер“.

„Касарна „Топчидер“  је кроз своју дугу и богату историју била још од самог оснивања у крилу топчидерске цркве, која је задовољавала потребе касарне. Ево нас сада пред овим крсним знамењем, као заставом која нас води ка вишим циљевима, да би се остварили као људи, а превасходно као војници… Поносан сам данас, што на овако свечан и радостан начин објављујем Рођење Христово, којега ћемо се сећати као једне успомене и трага у времену, да смо и поред свих мука и недаћа опстали, а да смо традицију и наслеђе наших предака наставили и сачували…“ казао је  командант касарне „Топчидер“  потпуковник Ненад Бачкоња.

Војни свештеници су са својим помоћницима поделили  бадњаке  и радост са припадницима Команде за обуку и осталим гостима из других јединица.

Данашњем прослављању величанственог празника, прослављању светлости над тамом и празнику који просветљава сваког човека присуствовали су: директор Инспектората генерал потпуковник Горан Радосављевић, командант Команде за обуку генерал-мајор Ђокица Петровић и  начелник штаба бригадни генерал Станко Васиљевић, као и многи официри, подофицири и запослени у касарни „Топчидер“.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This