Izaberite stranicu

Прослава Божића по Јулијанском календару почела је у Витлејему, у коме се по хришћанском веровању родио Исус, окупљањем стотина локалних верника, ходочасника и туриста на Тргу јасли испред Цркве Христовог рођења

Прослава Божића по Јулијанском календару почела је данас у Витлејему, библијском граду на Западној обали, у коме се по хришћанском веровању родио Исус, окупљањем стотина локалних верника, ходочасника и туриста на Тргу јасли испред Цркве Христовог рођења.

Они су се окупили упркос хладном времену и прогнозама да ће регион Блиског истока вечерас захватити снежна олуја. Од раног јутра скаути са читаве Западне обале су марширали кроз град, свирајући у гајде и ударајући у бубњеве.

Грчки православни патријарх Јерусалима, асиријски, коптски и етиопски највиши православни представници у Светој земљи, дошли су један за другим на трг, где су их дочекали црквени великодостојници из Витлејема и околних градова Беит Ђала и Беит Сахур, палестински министар туризма Рула Маја, градоначелник Витлејема Вера Бабун, између осталих званичника.

Конвој возила у коме је патријарх Јерусалима Теофил ИИИ је кренуо из Јеруслима и стао у манастиру свети Илија, пре него што је ушао у Витлејем кроз велику металну капију на високом бетонском зиду, који одваја Јерусалим од Западне обале. Осврћући се на свечану атмосферу протпарол патријархаата Иса Муслен рекао је да упркос опсади Витлејем данас преплављен радошћу.

Очекује се да ће литургији у цркви вечерас присустувовати палестински председник Махмуд Абас и изасланик јорданског краља Абдулаха, најавили су палестински медији.

Ово је други Божић који се слави у Витлејему, први је био католички у децембру, а предстоји још прослава јерменског 19. јануара.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This