Izaberite stranicu

На Бадњи дан Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу.

Митрополиту Порфирију су саслуживали архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић, јереј Ђорђе Филиповић, ђакони Драган Радић, Зоран Радић, Бранимир Јокић и Петар Козакијевич.

Изражавајући радост празника, митрополит Порфирије је појаснио сабрању вјерних значај доласка Бога у свијет ради нас и нашега спасења, у јаслама витлејемске пећине и наше личне припреме за овај догађај. Христос је дошао, не да господари него да служи, да покаже да је служење једини исправни начин нашега постојања, да је служење једини пут афирмације и развијања свега онога доброга што човјек у себи, по датости од Бога, има. Само две врсте служења постоје у нашем животу. Једно је служење Богу и ближњему, а друго служење себи, своме егоизму, своме самољубљу, својој гордости, мржњи и искључивости. У зависности од тога за које служење се опредијелимо зависиће читав наш живот. Ако се опредијелимо да служимо Богу, онда да живимо по заповијестима Његовим и оним принципима и вриједностима које је Он поставио као путоказе који нас воде ка циљу нашега постојања, а то је онда истовремено и служење ближњем, истакао је Митрополит.

Данашњи дан је увод у сутрашњи, када ћемо имати експлозију духовне радости и љубави Христове у нама и око нас, ми смо данас у предворју те предивне палате која се зове Витлејемска пећина и ту ишчекујемо долазак Христов у свијет, поручио је митрополит Порфирије поздрављајући вјернике поздравом радости МИР БОЖИЈИ; ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This