Select Page

Када су прије двије године мојковачки пчелари основали Удружење „Потарје“, у свој програм рада уписали су редовне посјете Манастиру Добриловина и сталну бригу о манастирском пчелињаку, као један од својих приоритетних задатака. Сматрају то неком врстом обавезе. Недавно, у ове хладне зимске дане, тим послом су Манастир посјетили предсједник Удружења Ранко Медојевић и Милета Пантовић.

– Дошли смо да видимо у каквом су стању пчелиња друштва, да их утоплимо, провјеримо залихе хране за зиму и додамо погаче. Искористили смо и прилику да премјестимо пчелињак из порте Манастира, даље на имање, како на прољеће, кад овај храм почињу посјећивати бројни туристи, не би дошло до непријатних сусрета њих и пчела.

Манастир у Добриловини је, кроз историју, био духовни и културни центар овог краја, сматрамо да нам је обавеза да помогнемо у послу који најбоље знамо рекао је Медојевић.

О Манастиру, конаку, манастирском имању и пчелињаку брине мати Макрина. Посла је доста, сама све не може, тако да је помоћ пчелара више него добродошла.

– Пчеле захтијевају посебну пажњу, љубав и сталну посвећеност. То захтијева и вријеме, а њега понајмање имам, због многих других послова. Зато је помоћ наших пријатеља драгоцјена за Манастир казала је Макрина.

Пчеларство је, истиче Пантовић, од давнина саставни дио живота многих манастира. Можда су монаси били и први пчелари. Настојимо да бригом о овом пчелињаку са десетак друштава сачувамо и тај дио традиције манастирског живота. Једноставно, ми као вјерници осјећамо неку унутрашњу потребу, духовни позив да будемо дио те приче, појаснио је Пантовић, иначе, један од наших најпознатијих гуслара.

Манастир Добриловина налази се на питомој заравни истоименог села, у кањону Таре. Први пут се помиње 1593. године, када је турска власт издала дозволу за оправку порушене цркве, посвећене Светом Ђорђу, што значи да је манастир прилично старији. Изградила су га племена Потарја и Затарја. Кроз историју је више пута рушен и обнављан.

По народном предању, манастир је задужбина Немањића, што не може бити тачно јер је изграђен касније. Сматра се да је у вријеме Немањића у Добриловини постојала црква, коју је народно вјеровање повезало са касније изграђеним манастиром.

Ранко Ћетковић

Извор: Побједа

Фото: atlantaserbs.com

Pin It on Pinterest

Share This