Select Page

У недељу Светих Отаца пред рођење Христово, Његово Преосвештенство Епископ аустрјско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Бечу. Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник прота Крстан Кнежевић и прота Слободан Милуновић из Минхена, јереји Драго Вујић и Славиша Божић, јереј Михајло Рапајић и Патријаршијски протођакон Стевица Рапајић из Београда, као и Епархијски ђакон о. Милош Ждралић. Певницом су руководили проте Ненад Михајловић и Божа Бакајлић са синовима из Београда.

На почетку Свете Литургије, Епископ Андреј је произвео вероучитеља и ревносног чтеца Јована Говедарицу из Беча у чин ипођакона, упутивши му притом речи божанске поуке. У време Малог Входа, ђакон Милош Ждралић је произведен у чин протођакона Епархије аустријско-швајцарске. Владика је и новом протођакону упутио топле речи благодарности за ревносну службу Цркви и поучио га својим пастирским словом да никада не престане да приноси труд Господу.

У својој беседи после Јеванђеља, Владика је растумачио Родослов по телу Спаситеља нашег Господа Исуса Христа. Приповест о родослову Господа Христа је предивна, рекао је, и утолико дивнија што је истинита и стварна. Ништа у њој није улепшавано, што нам само сведочи о њеној аутентичности. И лоше су ствари како у родослову тако и у Писму наведене. После свете Анафоре, у чин ђакона је рукоположен досадашњи Владичин ипођакон Филип Милуновић, вероучитељ из Беча. Епископ Андреј је угледном теологу и протопсалту после прочитаног Исповедног писма и свештеничке заклетве упутио поуку рекавши да се данас радује читава Црква јер добија ревносног служитеља и молитвеника. Нови ђакон ће убудуће углавном служити у Храму Васкрсења Христова у другом бечком округу.

Светој Чаши су приступили верни у великом броју, а по заамвоној молитви Владика се захвалио свим служашчим свештеницима и гостима из Немачке, Србије и Грчке. Потом је у Епископовој резиденцији приређено послужење за све госте.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This