Izaberite stranicu

lukijanV+ ЛУКИЈАН
БОЖЈОМ МИЛОШЋУ
СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП
ЕПАРХИЈЕ ОСЕЧКО-ПОЉСКЕ И БАРАЊСКЕ,
СВЕМУ ЧАСНОМ СВЕШТЕНСТВУ, ПРЕПОДОБНОМ
МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА
И КЋЕРИМА ПОВЕРЕНЕ НАМ БОГОМ
СПАСАВАНЕ ЕПАРХИЈЕ – БЛАГОДАТ, МИЛОСТ
И МИР ОД НОВОРОЂЕНОГ
ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА
УЗ РАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Заиста је велика тајна побожности:
Бог се јави у телу“ (1 Тимотеју 3, 16).
„Дете нам се роди, Син нам се даде.
Њему је власт на рамену Његовом
И Његовом миру нема граница,
Јер је с нама Бог!“
(Исаија 9, 6).

Љубљена децо Наша духовна,
Бог је желео да спасе прародитеље људског рода, преступнике Божје заповести у рају, Адама и Еву, па је благоизволео да их спасе Богооваплоћени Син Божји, Који је „ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек“. Родивши се на данашњи дан, дан који је Његовим рођењем добио име Божић, Бог се непрестано, ево, више од две хиљаде година рађа у душама свих нас који Христовим Рођењем очекујемо Царство Божје и Његову правду.

Свима нама је дато да радост Рођења Сина Божјег храбро сведочимо да је „с нама Бог, разумите народи и покорите се! (Црквена песма).“
Свесни да је Бог с нама, издржаћемо сва искушења, све тешкоће у овоме свету. Блаженопочивши патријарх Павле је често говорио: „Кад је Бог са нама, и Његови Свети биће увек с нама. Наравно, ако ми будемо са њима у свему што је свето и честито и миломе Богу угодно.“
Божић је празник који славе хришћани васцелог света прослављајући га у своме животу. Но и поред тога, овај догађај остаје велика тајна за свакога човека. „Заиста је велика тајна побожности: Бог се јави у телу“. Само човек чиста срца и ума може се приближити дубини те тајне.
Кроз историју сазнајемо када су се народи бојали Бога, Његове заповести држали и по њима живели, поштујући једни друге, Божји благослов је почивао на тим народима: народ је живео у миру, благостању. Множио се и у свему напредовао. Њиве су биле родне, житнице и оставе пуне плодова, а радост је испуњавала њихове животе. Бог је био с њима. Хришћанин као члан изабраног Народа Божјег позван је и призван од Новорођеног Младенца Христа Богочовека да „љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом, и свом снагом својом, и ближњега свога као самога себе“ (Мт. 22, 37, сравни Мк 12, 30, 31).

Браћо и сестре,

Сви смо ми настањени у овој благословеној земљи. Као хришћани смо деца Божја, и браћа смо међу собом. Дужни смо и обавезни да по заповестима Божјим и по државним законима уважавамо једни друге; да поштујемо веру, језик, писмо, националност и историју других. „Све, дакле, што хоћете да чине вама људи, тако чините и ви њима, јер то је Закон и Пророци“ (Мт. 7, 12), опомиње Господ Христос све нас, своју децу. Будимо, по речима нашег Господа, „добар човек да из добре ризнице износимо добро“. Никако да као „зао човек из зле ризнице износимо зло“ (Мт. 12, 35). „Ближњи мој је Христос мој, и сваки ближњи човек јесте Христос“, говорио је блаженопочивши патријарх Павле.
Схвативши у каквом се духовном мраку налази свет, патријарх Павле даје савет како из тога мрака изаћи: „Из духовног мрака у којем се нашао свет, и ми у свету, има само један сигуран начин да из њега изађемо. То је онај начин на који Христос Господ указује…“ Таквом начину живота, живота у љубави, све хришћане уче Свети апостоли и учитељи Цркве Христове, сви Свети рода хришћанскога. Свети апостол Павле моли Римљане: „Љубав да не буде лицемерна. Мрзећи зло, држите се добра. У братољубљу будите једни према другим нежни; чашћу чините једни друге већим од себе“ (Рм 12,9-10), и даље Свети Апостол учи: „Љубав не чини зла ближњем“ (Рм 13.10).
Свети Сава, затим Свети Стефан Штиљановић као заштитник пред Богом наше Епархије осечко-пољске и барањске, Света мајка Ангелина и многи други Свети из рода нашег, следбеници Христовог пута који води у Царство небеско, најбољи су пример нама, њиховим потомцима, којим путем да идемо да бисмо наследили Царство Божје, али да бисмо и у овом овоземаљском животу били Богом благословени и имали успеха и благостања. Пут мира, љубави, слоге, братољубља, истинољубља, то је узани пут који сигурно води у живот вечни и Царство Божје. „Ја сам Пут Истина и Живот“ (Јн 14,6), учи све хришћане, па и нас, Господ наш Исус Христос. Треба ли Његову науку запостављати… смемо ли не следити Га, не ићи за Њим?
Чеда моја духовна,
Будемо ли се трудили да постанемо истински ученици Христови и следбеници Његове божанске науке, Он ће бити увек са нама. Помоћи ће да очистимо срца и душе од злобе, мржње, неправде, неистине, себичности, подела и неслоге. Сунце Правде, новорођени Господ Исус Христос обасјаће нас у овоземаљском животу. У нашим домовима заблистаће светлост витлејемске ватре, успламтеће топлота божићног бадњака, осетићемо радост ангела који певаху: „Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља“ (Лк. 2,14). Божанска светлост обасјаће нашу отаџбину, нашу домовину, наше породице, наше ближње.
Молимо се Новорођеном Спаситељу да светлошћу богопознања просветли не само нас, него и наше непријатеље, оне који нас не воле, да се они приведу памети, да мржњу замене љубављу, силу милошћу, пакост доброчинством. Молимо се Богу да божанска светлост озари и наше ближње, наше суседе… Свет је препун сила мрака, и злобе, пакости. Земља стење од поплава, земљотреса, суша, ратова, убистава, помора… Људски грех се умножио на земљи.
На нашим богослужењима свакодневно се молимо „да благи и човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас и избави нас; да нас спасе, да услиши глас мољења нас грешних и да нас помилује“. Милостив буди, Владико, и помилуј нас!
За наступајуће лето Господње 2015. молимо се: „Творче свега што је створено, Ти си времена и године ставио под своју власт, благослови целу годину доброте своје, чувајући у миру народ свој, заступничким молитвама Пресвете Богородице, и спаси нас!“ (Молитва Молебног пјенија на Нову годину).
Као Ваш архипастир и духовни отац, честитам Вам празник Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа и Нову 2015. годину желећи да буде година мира, година благостања, година љубави, година доброте, година узајмног уважавања једни других.
Поздрављамо Вас радосним и древним хришћанским поздравом:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ!

Дано у Епископској резиденцији
у Даљу, о Божићу 2014. године

Ваш молитвеник пред

Богомладенцом Христом, смерни

+ Епископ ЛУКИЈАН

Извор: Епархија осјечко-пољска и барањска

Pin It on Pinterest

Share This