Select Page

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије дао је интервју за дневне новине Јутарњи лист који преносимо у целини.

Требају ли Срби у Хрватској изићи на изборе?

Још од античке Грчке гласање и избори су израз бриге за опште добро, за добро заједнице и појединца. Данас многи људи не гласају јер сматрају да не могу да утичу на шире друштвене и политичке околности. Међутим, варају се и својим негласањем итекако утичу на резултате изборâ. Стога сматрам да сваки грађанин, без обзира на националну и верску прирпадност, треба да искористи своје право и да по савести гласа, јер на тај начин не препушта другима да одлучују о њему.

Јесте ли гласали и хоћете ли у другом кругу?

У Србији сам увек излазио на гласање и гласао. Нажалост, у Хрватској још немам право гласа. Кад будем имао, увек ћу гласати.

Који је ваш политички поглед на свет?

Начелно, ја немам „политички” него само црквени и хришћански поглед на свет. Додуше, он је и политички, али не у текућем него у првобитном, готово заборављеном значењу те речи. Никада нисам унапред имао личне фаворите. Свој глас сам увек давао оном кандидату за којега ми се чинило да има више одговорности и демократске свести да препознаје, признаје и прихвата шароликост друштвене заједнице, у којој свако може и треба да очува и афирмише своју посебност и различитост. Демократичност и поштовање слободâ свих грађана ми је увек био најважнији критеријум. Стога сам радо подржавао кандидате с којима се можда нисам слагао у погледу на свет, а који су имали наведене карактеристике.

Постоји, наиме, у јавном животу парадоксални феномен да неки људи и групе говоре хришћанским језиком, а не поступају хришћански, а да неки други не користе хришћански речник (иако би им то политички било профитабилно), а да им је пракса ипак више хришћанска него код оних првих. Уосталом, сâм Христос је једампут изјавио да је више праве вере нашао код паганског, туђинског официра (притом окупатора), неголи у Израиљу, свом, изабраном, Божјем народу.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This