Select Page

Турске власти одобриле су изградњу хришћанске цркве у земљи, прве од 1923. године, када је формиана модерна Турска.

– Биће то прва нова црква од формирања Републике. Од тада су многе цркве обновљене или поново отворене, али ниједна нова није саграђена“, рекао је један неименовани извор из турске владе.

Црква, намењена сиријским хришћанима, почеће да се гради у Истанбулу, у делу који је у Европи познат под називом Сан Стефано, где се налазе јеременска, грузијска и грчка православна и католичка црква.

Изградњу цркве финансираће фондација која се бори за права католичких и православних Сиријаца у Турској, који углавном живе у југоисточном делу земље, а њихов број процењен је на готово 20.000.

У Турској 99 одсто становништва чине муслимани, а хришћани су неретко жртва напада у тој земљи, наводи агенција Франс прес.

Као земља која жели да постане чланица ЕУ, Турска је направила значајне помаке у поштовању права религиозних мањина. У том циљу обнављају се синагоге, цркве и манастири, и враћа им се имовина која им је некада припадала.

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања је крајем новембра посетио Турску, када је изразио страховање за хришћане у региону, који су у опасности од џихадиста у Сирији и Ираку.

Извор: Блиц/Бета-АФП

Фото: АП

Pin It on Pinterest

Share This