Select Page

Православна црква у Америци (ПЦА) заједно са Православним мисионарским центром у јуну 2015. године послаће групу православних мисионара-предавача у Мексичку епархију ПЦА саопштава Orthodox News Magazine.
Мисионари ће од 20. до 27. јуна посјетити села Сан Естебан и Писафлорес, гдје живи јединствена православна заједница Астека.
„И Писафлорес и Сан Естабан су отаџбина православних Астека – потомака старосједилаца житеља тог рејона. Они су удаљени девет сати вожње сјеверозападно од Мексика. Њихове куће су једноставне бетонске конструкције са лименим таласастим кровом, у којима нема ни текуће воде, ни купатила. Главно превозно средство су коњи и магарад. Људи се облаче скромно, у складу са локалном традицијом“, казао је протојереј Фјодор Писарчук.
„Црква у Мексику веома је слична цркви на Аљасци. Обје чине углавном старосједиоци. И у једној и у другој говоре својим народним језиком и локалним дијалектима, обје се могу похвалити једноставношћу и истовремено љепотом живота. Али чак ни тамо нема довољно свештенства из сличних разлога. Иако је између Мексика и Аљаске огромно растојање, њихова сличност је упадљива“, примијетио је свештеник.
Група мисионара прво ће долетјети у Мексико гдје ће их дочекати свештенство и парохијани Вазнесењског саборног храма, затим ће учествовати на сједници. Након недјељне лигургије група ће посјетити Писафлорес, а онда ће неки чланови мисије наставити свој пут у Сан Естебан. Мисионари се могу вратити 27. јуна.
Православни хришћански мисионарски центар налази се у Флориди. То је званична међународна мисионарска служба Конференције канонских православних епископа САД, који имају циљ објављивање православне вјере свим народима (посебно у земљама гдје су хришћани мањина) кроз стварање активних православних црквених општина по читавој земаљској кугли. Центар припрема и шаље православне мисионаре да проповиједају Јеванђеље, да крштавају, да предају, да помажу сиромашне, да припремају локалне црквене руководице у многим земљама свијета.
Астеци су индијански народ у централном Мексику. Сада их има више од 1, 5 милион. Језик је астечки, вјера католичка. До 16. вијека на територији савременог Мексика постојала је држава Астека с престоницом у Теночтитлану. Астеци су имали развијену цивилизацију са богатим културним насљеђем које су уништили шпански освајачи у 16. вијеку.

Са енглеског: Дмитрий Лапа

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This