Izaberite stranicu

Дан хришћанске породице обиљежили су вјерници у Варни литијом са чудотворном иконом „Свецарица“ из манастира Ватопеда на Светој Гори и молдавском чудотворном иконом светог великомученика Георгија из Зоографског манастира, саопштава Православие.БГ.
Литија је прошла проспектом Марије Луизе, проспектом Сливнице и зауставила се код улаза у Поморску башту, гдје је митрополит варненски и великопреславски митрополит Јован служио благодарствени молебан за здравље.
„Радостан сам што су Бугарска православна црква и варненска општина успјеле да наново обједине своје напоре ради боље будућности младих људи и бугарске породице, које су окосница наше нације“, казао је Његово високопреосвештенство митрополит Јован у свом слову.
У манастиру Зоографу налазе се три иконе светог Георгија. Историја једне о њих је сљедећа: почетком 16. вијека послије пиратског разбојништва и напада латињана, манастир је обновио молдавски господар Стефан Четврти, који се много борио са Турцима. У једној бици протови Стефана скупила се огромна гомила безбожника и хришћански војвода се уплашио, али му се јавио сам свети Георгије Побједоносац, обећавши да ће му помоћи, а да овај обнови његов манастир на Светој Гори. Турци су претрпјели страшан пораз, а захвални Стефан не само да је обновио Зоограф него је тамо послао и икону која се и данас поштује и налази се на сјеверо-западном стубу храма.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This