Izaberite stranicu

Приликом искповања близу палестинског града Рамала, археолози су успјели да пронађу велику хришћанску светињу – мјесто погребења светог архиђакона Стефана, првог мученика за Христа, саопштава информативни портал портал „Линга“.
Истраживања која су спровели палестински израелски научници села Харба-ат-Тајара, које се налази се два километра западно од града Рамале, дала су неочекиване резулатате. У оквиру пројекта Јерусалимског универзитета за откривање и обнову старина, група археолога под руководством доктора Салаха ал Худелија пронашла је руине читавог црквеног комплекса који је укључуио у себе храм византијско-омејадског периода, као и византијски манастир.
Сагласно изјави Ал Худелијана, проналазак има изузетну вриједност за хришћане читавог свијета.
„У једној од тих цркава наишли смо на натпис који свједочи о томе да је дати храм подингут у част првомученика архиђакона Стефана, који је ту погребен тридесет пете године наше ере“, казао је историчар.
„За пет година би требало да се заврше неопходна истраживања и објекат ће вјероватно постати споменик за поклоњење за вјернике читавог свијета, а наравно и као мјесто интересантно туристима јер је Хараба-ат-Тајара живи примјер културе блискоисточног региона: ту на једном мјесту имамо наслеђе антике, раног и касног средњег вијека, хеленистичке, византијске и исламске културе“, резимирао је археолог.

Са арапског: Фарес Нофал

Са руског: Марија Живковић

Извод: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This