Izaberite stranicu

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служио је велико празнично свеноћно бденије 23. новембра 2014. године у храму Светог великомученика кнеза косовског Лазара на Звездари.

На дан када Српска Православна Црква прославља Светог мученика Мину и Светог Стефана Дечанског, 24. новембра, служена је света Литургија и акатист Светом мученику Мини.

Свеноћним бденијем се назива свечано богослужење које се савршава у ноћи уочи недељних дана, а такође и великих празника, и уочи храмовних празника или у част светога чије мошти или чудотворна икона почивају у датом храму, као што је случај у цркви Лазарици на Звездари. У Лазарици су похрањене честице светих моштију Светог кнеза Лазара Косовског и чудотворна икона Светог великомучника Мине, која се у Лазарици појавила од самог почетка, односно од како је патријарх Варнава освештао храм 1936. године, без писаних сведочанстава о даривању иконе храму.

Када се говори о свеноћном бденију, сама реч „бденије“ значи „будност“, то јест провођење времена без сна. Свеноћно бденије води порекло из најстарије епохе хришћанства, када су први хришћани неретко читаву ноћ бдели проводећи време у молитви на гробовима мученика, у катакомбама, нарочито уочи недеље, првог дана седмице, прослављајући хвалебним песмама Васкрслог Христа. Возглас јереја при крају свеноћног бденија: „Слава Теби Који си нам показао светлост!“ односи се на појаву првих сунчаних зрака на истоку у свитање. У неким местима, као на пример на Светој Гори, свеноћно бденије и до данас траје по читаву ноћ.

У богослужбеним књигама реч „бденије“ се понекад замењује речју „сабор“, чиме се указује на то да је реч о богослужењу које служи читав сабор свештенослужитеља, како би било што свечаније, како је било и ове вечери у Лазарици, а затим и сутрадан ујутру на Светој Литургији када је на стотине људи желело да узнесе молитве Господу Творцу и Спасу нашем и Светом мученику Мини.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This