Izaberite stranicu

На дан Светог Нектарија Егинског 22.новембра 2014. године  Господње,  у  Дрвару  десио  је један радостан духовно–тјелесни догађај за свештеничку породицу Миловац, али и за сву Православну Цркву, родио се духовни члан и нови војник за Царство Небеско новокрштени  слуга божији Николај.

Овом свечаном чину присуствовао је  и предводио га  Његово Преосвештенство Епископ бихаћко–петровачки г. Атанасије као и многобројно свештенство  ове епархије, заједно са породицом и пријатељима породице Миловац.

Епископ Атанасије после завршеног чина свете тајне крштења пастирским ријечима поучавао  је све присутне пожељевши најприје  добродошлицу новокрштеном  слузи божијем Николају.: „Добро дошао Николаје у загрљај  Цркве, добро дошао нови хришћанине ,  и нека ти је на радост што си  постао учесник за Царство Божије –Царство вјечно “.

Откривајући нам свима светоотачко, искуствено учење Епископ је у радости овога чина истакао: „Ако се ко не роди  одозго, тј ако се не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије“ тумачећи да је сваки новокрштени слуга божији почаствован рођењем  у Богу и са Богом. Да му је дат начин назначења и смисла на земљи, тј. осмишљење живота. Да је човјек новорођени кроз Духа Светога поново спона небеског, анђелског свијета и овог земљаног човјека.

Благословивши новог хришћанина, Епископ је благословио и његове родитеље  да буду и даље на оваквом истинском путу  и да као свештеничка породица показују примјере као што је овај и да им се  умножи свако добро  у духовном, али и тјелесном облику.

На крају Владика је дао свима благослов да се млади људи умножавају, да буде рађања и крштења  и да тиме испуњавамо Божије заповјести .

Радост новог члана цркве Николаја, и свеопшта радост породице и пријатеља настављена је заједно са Еписком и свештенством за трепезом љубави гдје су биле изнесене и остале емоције свих нас кроз традиционалну  пјесму и музику.

Дан касније тј. 23.11.2014. године, Епископ Атанасије, у селу Пљеви код Шипова, обавио је још једно крштење препородивши водом и Духом слушкињу Божију Ангелину кћерку свештеника Милоша Црепуље и његове супруге Маје.

Епископ је нагласио да су данас углавном свештеничке породице те које имају пораст рађања дјеце и да у просеку једна таква породица броји троје или четворо рођене дјеце. Многочлане свештеничке породице служе тако и као пример осталим вјерницима погото када се зна да на једну жену у Србији долази тек 1.2 рођено дјете.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Дрвар

Пљева

БЕСЈЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА НА КРШТЕЊУ ЦРЕПУЉА АНГЕЛИНЕ

Pin It on Pinterest

Share This