Izaberite stranicu

На празник Светог Архангела Михаила (21.11.2014.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Г. Фотије служио је уз саслужење свештенштва и свештеномонаштва Епархије далматинске и браничевске Свету Архијерејску Литургију на храмовној слави у манастиру Крки. Велики број верника присутних у храму један је од многих доказа о значају овога празника којим слави успомена на једног од највећих чувара православне вере и борца против јереси.
Овај дан битан је за манастир Крку још због једне благодати, јер је у току данашње Свете Литургије братсво манастира добило још једног члана. Монах Амвросије (Слађан) Лазаревић примио је, уз то ново име, на себе велику част, али и обавезу да остале дане свога живота проведе у смирењу и молитви немавши у своме постојању другог циља осим сједињења са Христом.
Епископ Фотије обратио се верницима кратком беседом којом је позвао све присутне да следе пример Архангела Михаила и буду истрајни у молитви, не допуштајући никаквом искушењу да пољуља њихову веру, јер ће тако најбоље сачувати православље. Он је захвалио светогорском монаху Никодиму Агиопавлиту, који је вече уочи празника одржао предавање о животу на Светој Гори и студентима Православног богословског факултета који су византијским појањем увеличали овај празник. Епископ Фотије изразио је искрену радост због данашњег монашења и подсетио на светитеље и подвижнике по којима је монах Амвросије добио име. Говоривши о Светом Амвросију Миланском који је био велики учитељ цркве, епископ, проповедник, али и чудотворац, Амвросију Оптинском, старцу изузетне мудрости и , на послетку, Амросију Миљковском који се одликовао изузетном смиреношћу, Епископ Фотије пожелео је да нови члан братсва манастира наследи врлине својих имењака.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This