Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије вечерас је са свештенством служио у манастиру Рустово у Паштровићима вечерњу са петохљебницом и замонашио искушеницу Драгану Ћупић којој је дао монашко име Ипомонија.

Након монашења Владика је рекао да је призив трпљења уписан и у имену Свете Ипомоније, преподобне матере наше “трпељивке”, како се њено име преводи на српски језик.

“Она је живјела у скудна времена 15. вијека и испунила је и остале Божје заповијести, а посебно заповијест садржану у имену које је добила на монашењу. Била је кћерка једног од потомака светородне лозе Немањића Константина Драгаша”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Била је удата за византијског цара Михаила VIII Палеолога коме је родила осам синова, од којих су двојица били његови наследници, Јован VIII и последњи византијски цар Константин XI, и двије кћерке које су се младе упокојиле.

“Била је стуб великога царскога дома и понос своје такође царске породице Драгаша. Двадесет пет година послије упокојења свог мужа она је постала монахиња Ипомонија – трпељивка, записавши себе у памћење  Цркве Божје и Књигу вјечнога живота и Царства небескога”, рекао је Митрополит Амфилохије и додао да је вечерашње монашење вјероватно први случај да се у Српској Цркви даје то монашко име.

“Њене свете мошти, света њена лобања, налазе се у манастиру Светог Патапија у Јелади, па ево и наша сестра Ипомонија једнога дана да оде и да цјелива лобању Свете Ипомоније и да њу цјеливајући, прими од ње онај дар, најсветији дар и призив – трпељивост, дар трпељивог ношења свога крста”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Монашењу је присуствовало многобројно монаштво, као и мноштво вјерника Митрополије црногорско-приморске.

Р.В.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15900/23.11.2014.%20Mitropolit%20monasenje%20Rustovo.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This