Izaberite stranicu

У склопу педесетогодишњице постојања фондације Pro Oriente, у Бечу је одржан од 5. до 7. новембра Други еклисиолошки колоквијум у културном центру који је посвећен имену почившег Pro Oriente и носиоца ордена Светог Саве Првог степена. Тема колоквијума била је Црква, њено биће и њене границе, са православног, римокатоличког и протестантског становишта.

Иначе, први еклисиолошки колоквијум одржан је давне 1974. године чија је централна тема био раскола Римске и Цариградске Цркве 1054. године. Рад Другог еклисиолошког колоквијума је био структурисан у пет секција. Са библијског и историјско-богословског аспекта, на тему еклисиологије, своја предавања су одржали професори Христос Караколис из Атине, Јерг Фрај из Цириха, Валтер Кирхшлегер из Луцерна, Анастасиос Калис из Минстера, Ернст Сутнер из Вирцбурга, Карл Милер из Кила и Атанасиос Влецис из Минхена који је говорио о рецепцији Првог еклисиолошког колоквијума из 1974. године.

О светотајинској и канонској димензији хришћанске еклисиологије реферисали су Ева Синек из Беча, Анаргирос Анаплиотис из Минхена, Барбара Рудолф из Диселдорфа, Франс Бовен из Јерусалима, Виорел Јоница из Женеве и Доротеја Хеспалмат-Финати из Беча. О догматским претпоставкама еклисиологије у 20. и 21. веку реферисали су Терезија Хајнталер из Франкфурта, Јоан Мога из Беча и евангелистички бискуп Михаел Бинкер из Беча, Јан Хајнер Тик из Беча, Григориос Ларендзакис из Граца и Хенинг Тајсен из Грајфсвалда.

О моделима сапостојања цркава у савременом свету говорили су Јута Кословски из Хинфелдена, Марија Вернесман из Минстера и Његово Преосвештенство Епископ аустриjско-швајцарски g. Андреј. На крају овог тродневног скупа, усвојено је и званично саопштење у коме се подвукао заједнички поглед на потребу будућих међуцрквених настојања.

Овом научном делу свечаности у оквиру педесетогодишњице постојања фондације Pro Oriente, уследило је пригодно молитвено окупљање у чувеном Бечком храму Шотенштифту, уз присуству Свјатјејшег Патријарха цариградског Г. Вартоломеја, Коптског Папе Тавадроса, Кардинала Курта Коха из Ватикана, домаћег кардинала и Надбискупа бечког Кристофа Шенборна и других црквених великодостојника. Затим су уследиле свечане манифестације на Универзитету Аустријске престонице уз присуству црквених великодостојника и највиших званичника државе и друштва.

У понедељак, 10. новембра, Његово Високопреосвештенство, Митрополит аустријски Арсеније (Васељенска патријаршија), прославио је свој имендан, Светог Арсенија кападокијског. На светој Литургији су били присутни Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, амбасадори Републике Грчке и Кипра и други угледни гости.

На крају свете Литургије, Његова Светост Патријарх Вартоломеј је изразио задовољство и радост због многобројних пројеката и подухвата које је Митрополит Арсеније са својим сарадницима у релативно кратком периоду успешно реализовао, сетивши се притом и незаборавних претходника владике Арсенија, блаженопочивших митрополита Хризостома и Михаила Стаикоса.

Захваљујући Патријарху, Митрополит Арсеније је врло емотивно подвукао да сваки труд који улаже и дело које врши, обавља уз молитвену подршку Његове Свесветости, у нади да ће управо Патријарх тај труд ценити и подржати. По завршетку Свете литургије, Митрополит Арсеније је за високе званице приредио свечани славски ручак.

Pin It on Pinterest

Share This