Izaberite stranicu

У 23. Недељу по Духовима, 16. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј учинио је прву канонску посету Европској престоници културе, чувеној аустријској метрополи Грацу (Graz). Црквена општина Светих Кирила и Методија у Грацу користи велелепни и акустични храм изузетне архитектуре на централном градском гробљу, изграђен пре Првог светског рата у новоготском стилу.

У радости сусрета са новим Архипастиром, верници који већ годинама нису имали прилику да приме епископски благослов и животворне Тајне из епископских руку, сабрали су се на Литургију и испунили храм у потпуности. Епископу Андреју су саслуживали надлежни парох Миомир Сандо и Епархијски ђакон о. Милош Ждралић из Беча. На Литургији је одговарао мешовити хор под диригентском палицом госпође Бисерке Васић, чувеног хоровође из Београда, која се налази у Грацу на докторским студијама. Светој Чаши приступило је много деце и омладине. У својој беседи, Владика Андреј је између осталог похвалио Србе у Грацу на њиховом активном ставу према животу и спасењу. После Свете литургије, брижљиви домаћини су припремили свечани ручак за званице. На молбу Преосвећеног Владике, хористи око своје диригенткиње Бисерке Васић, отпојали су неколико богослужбених композиција, на опште одушевљење свих. На крају, благодарећи на свему, Епископ је на све призвао благослов.

Такође, у току ове канонске посете, Епископ Андреј је посетио Бискупа дијецезе Грац-Секау др Егона Капеларија, градоначелника Сигфрида Нагела и високу чланицу Покрајинског већа Бетину Фолат.

Иначе, списак чувених српских научника, академика, писаца, уметника и државника који су студирали или живели у Грацу, безмало је неисцрпан: Никола Тесла, Милутин Миланковић, Иво Андрић (одбранио је на Универзитету у Грацу докторат), затим чувени Аустријанци Лудвиг Болцман, Виктор Франц Хес, Ото Леви и многи други. Штавише, многи нобеловци повезани су са грачким Универзитетом. Колико је Грац, у свести српског народа, синоним за науку и културу, говоре многи примери из српских књига, драма, позоришних и телевизијских комада, где је синтагма „у Грац, на високе школе“ врло честа и заступљена.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This