Izaberite stranicu

Православни желе да пред државом и јавношћу наступају „као једна црква“

Православна Епископска конференција у Аустрији апеловала је на савезну владу Аустрије да проширењем квоцијената пријема, још више подржи избеглице хришћане из Сирије и Ирака, Косова и из других угрожених области света. Ово је један од фацита који је закључила Православна Епископска конференција у петак, 14.11.2014. у румунском православном центру у Бечу-Зимерингу на своме редовном осмом собрању. У поруци Савезној влади Аустрије се са захвалношћу изричито истиче досадаша хуманитарна помоћ, која је и била једн од централних тачака овог собрања Православне Епископске конференције у Аустрији као и упућује апел за заузимањем владе Аутрије код Европске Уније и Организације Уједињених Нација за поштовањем основних људских права без обзира на етничку и религиозну припадност у конфликтним регионима света. Потпуни мир и поштовање људских права као и права на потпуну веску слободу мора бити циљ заједнице народа да би се обезбедила сигурност „због религије прогоњеним“.

Испољена је и жеља да у односу на аустријску јавност Православни буду више но досад примани као „једна црква“ односно да би се они једним гласом (mit einer Stimme) обраћали јавности. При томе су расправљане различите варијанте појачања тог ефекта у односу на екстерну јавност. Распарљано је и о новом програму религизно-педагошког  васпитања (Curriculum) на Педагошкој високој школи у Бечу-Кремсу, као и о припреми фаха „Православне религиозне педагогије“ на универзитету у Бечу. О том смислу је једносгласно прихваћен „Оквирни програм за православне вероучитеље у Аустрији“.

8. собрањем Православне Епископске Конференције у Аустрији је председавао је Високопреосвећени Митрполит Арсеније (Кардамакис) из Васељенског Патријархата у Цариграду уз суделовање и Митерополита Исака (Бараката) ит Патријархата у Антиохији, Епископа Марка (Головкова) из Патријархата у Москви, Епископа Андреја (Ћилерџића) из Патријархата наше Свете СПЦ, Митрополита Серафима (Јоанте) из Патријархата у Румунији и Епископа Антонија (Михалева) из Патријархата у Бугарској. Са ове седнице је изостао Епископ Лазар (Самадбегшвили) из Патријархата у Грузији.

Припремио: протођакон Lic.phil. Зоран Андрић, Минхен

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This