Izaberite stranicu

На Конференцији православних Епископа Аустрије жели се наступати као „једна Црква“ у односима с државом и друштвом                                 

Православни Епископи у Аустрији апелују на савезну Владу те државе да пружи већу државну помоћ избеглицама из Сирије и Ирака „проширењем досадашњих програма њиховог прихвата“. Ово је изнето у заједничкој изјави коју су у петак донели на сабрању у румунској православној парохији. У овој изјави директно се благодари савезној Влади на досадашњима залагањима на томе како да се што боље помогне угроженим и прогањанима хришћанима из Сирије и Ирака како би у Аустрији нашли прибежиште. Стање прогоњених хришћана у Ираку, Сирији, на Косову и широм света била је једна од значајнијих тема на Конференцији православних Епископа.

Православни Епископи апелују, уз то, и на аустријске савезне  власти да „и даље скрећу пажњу и искористе све могућности да се свима лицима, независно од етичке и верске припадности, у конфликтним областима излази у сусрет“.  Очување људских права, међу којима и верских слобода, мора бити циљ међународне заједнице како би се „свуда у свету осигурао опстанак прогањаних лица на верској основи“.

На савојем сабрању архијереји су изразили жељу да наспрам друштва и аустријских државних власти иступају снажније него до сада као „једна Црква“ и овде да говоре једним гласом. Притом су разматране могућности како ојачати ово иступање према споља.

Продискутовани су нови елементи у Наставном плану и програму који се односе на одржавање верске наставе у школама, а који је разрадила Црквена педагошка висока школа Беч-Кремс, као и начин припрема за постдипломске студије из  религијске педагогике на Бечком универзитету. Епископска конференција је једногласно прихватила један оквирни документ са овим у вези (“Rahmenordnung für Religionslehrer der Orthodoxen Kirche in Österreich”).

Осмо заседање Конференције православних Епископа Аустрије одржано је у просторијама румунске православне цркве Васкрсења Христовог. Под председавањем Митрополита Арсенија (Кардамакиса, Васељенска Патријаршија), у Конференцији су узели учешћа: Митрополит Исак (Баракат, Антиохијска Патријаршија), Епископ Марко (Головков, Московска Патгријаршија), Епископ Андреј (Ћилерџић, Српска Патријаршија), Митрополит Серафим (Јоанта, Румунска Патријаршија), и Епископ Антоније (Михалев, Бугарска Патгријаршија). Једино није присуствовао нови Епископ Лазар (Замадбегишвили, Грузинска Патријаршија), који је донедавно био парох при бечкој грузинској парохији светог краља Давида Обновитеља.

Преве:о Р. Ракић

Извор: Катпрес 

Pin It on Pinterest

Share This