У ноћи између петка и суботе, Роберт Хеј (37) је, у свом стану на трећем спрату зграде са бројем један у Улици Данила Киша у центру Бечеја, ножем заклао свог суграђанина Тибора Лакатоша (50). Непосредно после тога злочин је сам пријавио полицијској станици у граду на Тиси.

Да ли су обојица била чланови неке од сатанистичких секти, како се најчешће говори и што би могло да се закључи и по симболима са Хејовог фејсбук профила, или је, пак, мотив за стравичан злочин било нешто сасвим друго, требало би да покаже истрага коју води Више тужилаштво у Зрењанину. Заменик вишег јавног тужиоца из тог града је, одмах после поноћи, обавио и увиђај на месту злочина, али јавности још нису саопштени никакви детаљи злочина.

– Не искључује се могућност да је Тибор желео да напусти групу сатаниста који су, баш те ноћи, имали сеансу у Робертовом стану и да је ово била казна за тај покушај – каже, међутим, наш извор близак истрази. – Њихове сеансе се, иначе, увек одвијају ноћу, а у том свету овакве казне нису неуобичајене, напротив. Убиством „издајника“ које је, уједно, и опомена осталима, манифестује се снага и недодирљивост секте.

Било како било, незваничне информације говоре да су у стану који је Хеј наследио од оца преминулог пре неколико година и у којем је живео сам, поред њега и несрећног Лакатоша кобне ноћи биле још три особе. Оне су, међутим, отишле пре него што се злочин догодио.

Robert Hej 1Хтели да се одселе
Страход Хеја био је толики да је једна од породица која има стан у истој згради, планирала да се из ње исели. Он им је, наводно, запретио да ће их све поклати, па су, због безбедности малолетне деце, намеравали да купе кућу у другом делу Бечеја.

– Тибор је и раније често долазио код Роберта којем је, наводно, био ујак или брат од ујака – прича, још увек под утиском свега што се догодило, једна од станарки зграде у Улици Данила Киша. – Те вечери смо га видели како, у неколико наврата, одлази и враћа се у Робертов стан, са кесама пуним пластичних флаша са пивом. Полиција је дошла одмах иза поноћи и увиђај је трајао готово до јутра.

Хеј се, наставља она, раније у више наврата лечио у психијатријским клиникама. Комшије је плашио не само набилдованим мишићима и екстравагантним облачењем, већ и крвавим ритуалима које је, наводно, и раније спроводио у свом стану.

– Билдовао је и у оближњој теретани, и у стану где је, такође, имао справе. Причало се да је у стану организовао и неколико ритуалних убијања паса и мачака, што нас је све испуњавало језом. С ким год да се вербално споречкао, претио му је ножем – додаје саговорница „Новости“.

Уз све то, комшије је плашио и глас да је сатаниста који га је пратио и који је он подстицао и понашањем, и порукама, односно фотографијама на свом фејсбук профилу. На његовом профилу се налазе и слике Адолфа Хитлера, нацистички и „скинхед“ симболи.

Следбеници Ђавола

У Србији, према проценама, има најмање 40 секти од којих је већина деструктивна. Најозлоглашеније су Ред источњачког храма (ОТО), Сатанистичка црква, Црна ружа, Ред вукодлака, Ватра пакла… Најактивније су управо у Војводини, о чему сведоче и претходна брутална убиства која су њихови припадници починили. Тако је 2007. Данијел Јакупек (33) у Новим Бановцима искапасио Василија Трбовића (26) и његовог петогодишњег сестрића Луку Опачића, а комаде њихових тела бацио у Дунав. Исте године, Горан Алфиревић (33) је у Батајници ножем искасапио свог деду Бошка, а потом се, упркос покушају припадника САЈ да га у томе спрече и претходно узвикнувши „Ја сам Алистер Кроули“, убио хицем из пиштоља. Енглески мистик и окултиста Кроули (1875-1947) је, иначе био оснивач још увек активне секте ОТО.

Извор: Новости