Izaberite stranicu

Протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, изјавио је да су прогони хришћана у Ираку и Сирији последица равнодушности западних земаља
„Многи властодршци у савременој светској политици равнодушни су према судбини милиона људи, према ствари хришћанског присуства у местима где је хришћанство започело, одакле се наша вера у почетку ширила, где су све наше свете књиге настале и ударени темељи нашем предању,“ изјавио је овај угледни свештеник на округлом столу у Москви у уторак.
Овај великодостојник сматра да се хришћанство може затрти у догледној будућности. „Има хришћана у Сирији и Ираку који кажу да ће тамо остати до самог краја, но многи морају напустити своја огњишта како би избавили своју децу и родбину,“ рекао је протојереј Николај, подсећајући на то да је пола милиона хришћана већ напустило Сирију. „Хришћанско присуство у Ираку се драматично умањило, а стање по њих у Либији још је теже,“ казао је он.
Он сматра да ова догађања могу бити последица намерних подухвата које предузимају моћне силе у свету политике, које сносе огромну одговорност за збивања на Блиском истоку, а то су западне земље које су систематски помагале и даље помажу људе из радикалног ислама и радикалне групације зачетнике верског рата на Блиском истоку.
“Размишљам с тачке гледишта ових људи да говоримо о нус производу при постизању политичких циљева који су значајни на глобалном нивоу,“ казао је протојереј и нагласио да „у овом погледу Русија све поузданије предузима историјску улогу браниоца хришћана на Истоку“.
Шеф Синодалног Информативног одељења Владимир  Легојда се сложио да „постоји јасна равнодушност повезана с другим циљевима које политичари имају на уму“.
„Међутим, ово није главни разлог. Ако погледате у сцену западних средстава информисања, проблем прогона и страдања хришћана уопште се не опажа, па имате осећај да је медијска платформа с те стране сасвим чиста.“
Легојда је казао да се права хришћана  крше у  данашњем свету уопште, не тек на Блиском истоку.
„Хришћанофобија је данас стварност, друштвена стварност,  друштвено-политичка стварност, која се запажа у многим европским земљама“, казао је он.

Приредио: Радомир Ракић

Извор: СПЦ/ОЦП 

Pin It on Pinterest

Share This