Izaberite stranicu

Иако је од крађе звона са цркве Светог Николе у Вражегрмцима прошло пола године још се не зна ко је то урадио. У даниловградској полицији су рекли да лопова још нијесу открили, а и да немају нових детаља о томе. Да од лопова нема трага ни гласа потврдио нам је и свештеник Предраг Катанић. Мјештани и свештеници даниловградске парохије више пута су се интересовали у полицији, али да су добијали само одговор да се ради на откривању идентитета лопова, каже Катанић.
– До сада је било доста обијања цркви и крађе црквене имовине у Даниловграду, али починиоци нијесу пронађени. Овога пута нећемо одустати и бићемо упорни да откријемо ко је украо звоно и учинићемо све што можемо како би га вратили. Због тога ћемо тражити и да нас прими предсједник Општине Даниловград, али и начелник испоставе полиције у нашем граду. Желимо да им пренесемо одлучност вјерника из овога краја да крађа звона не смије остати некажњена и да се мора прекинути серија напада на цркве и црквену имовину – каже свештеник Катанић.
Неколико дана након крађе звона мјештани и свештеници су се окупили испред цркве у Вражегрмцима и одлучили да за било какву информацију о лопову понуде 1.000 еура. Међутим, ни то није дало резултата, па се данас о свему томе зна колико и прије пола године.
Необична крађа је на ноге дигла мјештане овога краја и они су огорчени што је њихова сеоска светиња била на мети вандала и безбожника. А када се зна о каквом се звону ради онда је разумљив и њихов револт због ове крађе. Црквено звоно са цркве Светог Николе тешко је 285 килограма и изливено је у ливници у Сплиту далеке 1928. године. Звоно је било једно од највећих у Црној Гори, али било је препознатљиво и по оригиналном звуку. То је заслуга посебне легуре од које је било састављено и житељи подострошког краја били су веома поносни на његов звук. Због тога је и њихова огорченост због крађе велика и они не могу да се помире са оним што се десило у Вражегрмцима. .
– Овако нешто не памтим да се десило у нашем крају. Црква Светог Николе је саборни храм за све житеље Пожара, Поточила, Драковића и Бороњине и она је наша велика светиња. Не могу да схватим да је неко украо наше звоно, јер тиме не само што је увриједио данашње житеље, већ је увриједио наше претке и све оне који почивају на црквеном гробљу. Дуго сам био предсједник Црквеног одбора у овом крају и урадићу све што треба како би звоно вратили или открили онога ко је то урадио – каже мјештанин Радојица Дамјановић.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This