Select Page

Уочи празника Светих Козме и Дамјана, у четвртак 13.новембра 2014.године, служена је вечерња служба у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.
Свети Козма и Дамјан су заштитници љекарске професије, па их здравствене установе, односно љекари и медицинско особље прослављају као своју славу. Тим поводом група љекара и здравствених радника из Никшића присуствовала је вечерњој служби, коју је, у никшићкој Саборној цркви служио свештеник Остоја Кнежевић и у славу Светих Козме и Дамјана они су принијели славски колач.
Након благосиљања и резања славског колача присутном народу, а нарочито медицинарима, празник је честитао јереј Миодраг Тодоровић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког.
„Драги медицинари, браћо и сестре, не би било узалуднијег посла него када бисте лијечили нас људе чији би задњи корак била смрт и ништавило, самим тим што нас је Бог све створио по својој слици и прилици за вјечни живот и дао на изобиље талената, које неко мање, неко више развија, али нико до краја због наше љености и заборавности за шта смо позвани, за шта нам је дат овај живот. Хвала Богу имамо светитеље, имамо Цркву Божју, имамо срце и разум који нијесу задовољни никада са пролазним. Неко је мање лијеп, неко више, неко је образованији, неко мање образован, али смо сви призвани на вјечни живот, сви смо бесмртни и када нас лијечите онда лијечите лик Божји у нама и једино тако је смислено лијечење, једино тада је успјешно лијечење“.
„Мало сам се одважио да уђем у ове ваше просторе, али то су све заједнички људски простори и управо нас томе уче светитељи које славимо Козма и Дамјан, који су били љекари и бесребреници зато што су били дубоко свјесни да сви дарове које имају долазе од Бога, па су те дарове несебично дијелили са другим људима. Све што је истинско, што извире из љубави кад се дијели оно се умножава за разлику од овог пролазног, које нестаје“.
„Нека би био срећан данашњи празник, нек вас све Бог благослови, нека вам подари сва добра у изобиљу да бисмо имали љубави и трпљења једни за друге. Свима вама и вашим породицама да буде на благослов и на многаја љета“, поручио је свештеник Тодоровић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This