Select Page

Ових новембарских дана у храму Св. Архангела Михаила на Белависти у Херцег Новом постављена је икона Светог Стефана Дечанског коју су иконописале монахиње из манастира Павлица из Рашке. То је једна од осам икона које су настале поводом обиљежавања 900 година од рођења Стефана Немање – Светог Симеона Мироточивог.
Парохији Стари град у Херцег Новом икона је уступљена на благодат грађанима и напредак граду, док не буде пренијета до коначног одредишта у Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици. Лик светитеља приказан је на импознатној икони високој 220 цм и 160 цм широкој, са стојећом централном фигуром, уз 13 алегоријских приказа из Животописа српског краља, мученика Св. Стефана Дечанског, сина краља Милутина и оца цара Душана. Познато је да је свој вијек Свети Стефан проживио као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године. Чудотворне мошти су у Дечанском манастиру у који долазе на поколење вјерници других вјероисповијести.
Цјеливање чудотворне иконе и молитве свецу вјерници могу обавити у цркви Светог Архангела Михаила, гдје је изложена. Изложена је за благослов грађана и граду о чему за „Сабор“ протојереј – ставрофор, парох херцегновски и старјешина цркве отац Радомир Никчевић каже:
– Долазак иконе Св. Стефана Дечанског је велики благослов за народ који живи у Херцег Новом. То је једна од осам икона које су рађене и посвећене поводом 900 година од рођења Св. Стефана Немање који се родио у данашњој Подгорици. Поводом тога великог јубилеја наше цркве се и раде ове иконе. Икона има 13 композиција од којих су назначајније (мада су све значајне ) рођење Светог краља Стефана Дечанског чије мошти се налазе у Дечанима. Ту је лик краља Милутина, затим два јављања Св. Николе Стефану када га је ослијепио његов отац краљ Милутин, и гдје му Св. Никола враћа вид. Види се загрљај, а то значи смирење. Затим, ту је битка на Велбужду са Бугарима. Оно што је за нас важно да се зна јесте да је Св. Стефан као млади краљ столовао у Зети. А у Скадру је рођен цар Душан. Свака икона је чудотворна јер је божја икона – каже прота Никчевић.
Ова икона биће у Херцег Новом, у цркви Св. Арханђела Михаила бити изложена до 24. новембра, празника Св. Стефана.
– То је благослов за сваку породицу, поготову за оне људе који су болесни. Сви би требало да изађу и да цјеливају ову икону зато што је краљ Стефан Дечански чудотворац, а његове мошти су чудотворне. Познато је да и дан данас Албанци долазе у великом броју поготову и налазе исцјељење код његових моштију. Сад и ми из Херцег Новог имамо и ту привилегију да је икона Стефана Дечанског дошла код нас. Ово је прилика да сви они који су намјеравали и можда не могу да оду на Косово за његов празник, дођу у понедељак 24. новембра у цркву Св. Архангела Миахила у 9 сати, да се овдје сви заједно помолимо за здравље људи овог града и за његов напредак – казао је отац Радомир Никчевић
Дан Светог Стефана Дечанског 24. новембра, у народу познат као Мратиндан биће у храму на Белависти обиљежен Светом литургијом. На успомену на свеца послије службе коју ће служити више свештеника обавиће се изношење његове иконе и литијом заједно са вјерницима обиљежити овај празник наше цркве.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: swissotel.me

Pin It on Pinterest

Share This